Mexicaanse salade in een tortillabakje

Mexicaanse salade in een tortillabakje

4 kleine flour- of maïstortilla's
2 eetlepels zonnebloemolie
mespuntje chilipoeder
kwart theelepel zout
4 slabladeren
1 blikje maïs (ca 200 gram)
1 blik kidneybonen (400 gram)
300 gram gegrilde rode paprika
(uit een pot), 
2 bosuitjes
1-2 eetlepels vers korianderblad
mexicaanse dressing (zie onder)


Het is een bekend gegeven, van dat oog dat ook wat wil. Vaak is de presentatie van voedsel al het halve plezier. Verras je tafelgenoten daarom eens met eetbare saladebakjes van Mexicaanse pannenkoek. Niet moeilijk te maken, feestelijk en vooral heel lekker! Evert, die vurig volhoudt niet van peulvruchten te houden, eet zelfs de kidneybonen met smaak mee op. Dit gerecht past prima bij gegrild vlees met frietjes, of een gepofte aardappel. De dressing (zoals hieronder beschreven) is overigens ook heel geschikt voor zo'n gepofte aardappel. Meng er in dat geval niet de komijn, maar een eetlepel gehakte bieslook door. Ik heb de indruk dat de zuivelvrije room uit de supermarkt steeds beter wordt. De dressing is nu steviger dan een paar jaar terug.

Verwarm de oven voor op 175 graden. Meng olie goed met zout en chilipoeder en kwast hiermee de tortilla's zorgvuldig in aan beide zijden. Duw de tortilla's elk in een ovenbestendige soepkom en bak ca 10 minuten in de oven. Haal de tortillabakjes uit de kommen en laat ze indien nodig nog even op het rooster in de oven nagaren, tot ze mooi droog (knapperig) en lichtgekleurd zijn. Laat maïs, kidneybonen en paprika goed uitlekken. Snijd de paprika in stukjes en de bosui in ringetjes en schep alles, inclusief het korianderblad, goed door elkaar. Laat de tortillabakjes afkoelen, leg er een slablad in en verdeel de bonensalade hierover.

Vervolgens maak je de dressing van:
50 ml soja- of rijstcuisine
50 ml zonnebloemolie
halve eetlepel azijn
kwart theelepel zout,
halve theelepel gemalen komijn
wat paprikapoeder

Doe de cuisine met olie, azijn, zout en komijn in een beker en laat hier een seconde of tien de staafmixer op los. Er zal een mayonaise-achtige emulsie ontstaan. Garneer de salade met een lepel van de dressing en maak af met wat paprikapoeder.  

NB Aangezien er meestal 8 tortilla's in een pak zitten is het ook lekker om de overige vier pannenkoeken tweezijdig licht te bestrijken met (het restje van de) gezouten olie, ze in punten te snijden en deze gelijktijdig onderin de oven op een bakplaat mee te bakken. Je hebt dan extra 'chips' voor bij de maaltijd.

 

 

 

 

Waardeer dit blogbericht:
0
Maïssoep
Speculaas-boterkoek

Gerelateerde post