Rijst Trauttmansdorff

Rijst Trauttmansdorff

750 ml soja- of rijstmelk
30 gram suiker
snufje zout
150 gram risottorijst
  (dus geen dessert- of paprijst )
1 pakje opklopbare room (op soja- of rijstbasis)
1 blik fruitcocktail op siroop (425 gram)
4 blaadjes gelatineIk herinner me nog goed dat ik niet kon stoppen met eten, rond mijn zesde, zo lekker vond ik het toetje dat mijn moeder had gemaakt. Rijst Trauttmansdorff, een pudding van in melk gekookte rijst met slagroom en vruchten erdoor. Het dessert, genoemd naar en bereid ter ere van een Oostenrijkse graaf van het geslacht Trauttmansdorff (natuurlijk!)  werd zo'n twee eeuwen geleden voor het eerst opgediend. En nu, in deze moderne tijd, is het met wat aanpassingen ook voor mensen met een koemelkallergie te maken. Laat je de pudding opstijven in een hartvorm, of in  kleine (siliconen) hartvormige muffinvormpjes, dan heb je meteen wat feestelijks voor Valentijn. Gewoon in een kom, of in individuele glazen of bakjes kan natuurlijk ook!

Breng de plantaardige melk aan de kook met zout en suiker (vervang een deel daarvan eventueel door vanillesuiker). Roer regelmatig over de bodem om aanbranden te voorkomen. Doe de rijst erbij en laat zachtjes zeker 15 minuten koken, onder af en toe roeren, tot de rijst zacht en gaar is. Laat afkoelen tot lauw.

Week de blaadjes gelatine in ruim water. Schep 5 eetlepels siroop van het blik vruchtjes in een pannetje en laat het fruit verder uitlekken in een zeef. Klop de room binnen een paar minuten luchtig met de mixer. Verhit de siroop in het pannetje, knijp de gelatineblaadjes uit, en los ze - van het vuur af - in de hete siroop op. Spatel de gelatine door de rijstepap, daarna de vruchtjes en tot slot ook de room. Doe de pudding in een (licht met neutrale olie ingevette) vorm, of in meerdere vormpjes/glazen naar wens. Laat een uur of zes (of een nacht) in de koelkast staan op om te stijven. 

Foto: Janeczka Milton

Waardeer dit blogbericht:
0
Fluwelige cake met ananas
Kikkererwtencurry

Gerelateerde post