Smaakmaker voor stamppot en sauzen

Smaakmaker voor stamppot en sauzen

1 liter water
1 ui met schil en al
1 stengel bleekselderij
1 prei, met groen
takje verse tijm
1 laurierblad
6 zwarte peperkorrels, geplet
zout
eventueel:
stukje citroenschil
1 tomaat, stukje wortel

En toen kwam er ineens een periode waarin Evert écht veel dingen moest laten staan. Door puur te koken met onbewerkte producten kon ik me nog aardig redden. Maar hoe krijg je een stamppot lekker als melk en bouillonblokjes taboe zijn? En hoe kun je nog lekkere jus maken? Wanneer je sucade- of riblappen uren stooft gaat dat nog wel met zout, peper en wat kruiden, maar probeer het braadvet van een karbonade maar eens lekker te krijgen met enkel water en zout... Kraak noch smaak, een vlakke bedoening blijft het. De oplossing was eigenlijk heel simpel. Bouillon- en juspoeder uit de winkel verboden? Dan maakte ik toch mijn eigen variant: sterk ingekookte bouillonijsblokjes. Af en toe een middagje 'werk' (de bouillon trekt zichzelf), en we kwamen deze periode van streng dieet prima door.

Na het bakken van vlees deed ik wat water en drie blokjes uit de vriezer bij het braadvocht. Eventueel nog wat zout erbij en ik had een lekkere jus voor 3 personen. Niks op aan te merken. Hetzelfde gold voor stamppot. Ik zette bijvoorbeeld de boerenkool op met een stuk of vier ijsbouillonblokjes, stampte hier de gekookte aardappelen door met enkele eetlepels olie of margarine en eventueel een beetje aardappelkookvocht, en het resultaat was een fijne, volle smaak. Simpel en doeltreffend dus.  

Was de groenten en snijd ze - behalve de ui - in grove stukken. Wanneer je de bruine schillen om de ui laat zitten wordt de bouillon ook nog mooi van kleur. Breng alle ingrediënten in een flinke pan met een liter water aan de kook. Laat afgedekt zachtjes een uur trekken. Eventueel schuim met een schuimspaan verwijderen. Zeef dan de bouillon boven een andere pan en laat hem zonder deksel tot ongeveer de helft inkoken op matig tot hoog vuur. Dit heeft wat tijd nodig. Laat de ingekookte bouillon helemaal afkoelen, schep hem door een trechter in ijsblokjeszakken en leg in de vriezer.  

Waardeer dit blogbericht:
0
Boekweit-bananenbrood
Zachte witte bolletjes

Gerelateerde post