500 gram bloem
1 zakje gedroogde gist (7 gr)
2 theelepels zout
1 eetlepel witte basterdsuiker
40 gram margarine (op kamertemperatuur)
250 ml lauw water
Allergie is soms ongrijpbaar. Hou je je keurig aan je dieet, krijg je ineens onverklaarbare vlekken en jeuk. Heeft een fabrikant soms zonder het te melden zijn receptuur veranderd? Of hangt de reactie samen met je gestel, een ongelukkige combinatie van voedingsmiddelen of misschien zelfs het weer? Het is af en toe om moedeloos van te worden. Soms echter, slaat deze grilligheid uit naar de positieve kant. Zo kan Evert geen druppel melk verdragen. Bij de provocatietest in het ziekenhuis deed de luttele milliliter die hij in zijn mond moest houden, zijn lippen en tong opzwellen. Toch geeft het kleine beetje koemelkeiwit dat in sommige broden verwerkt wordt, al tijden geen enkel probleem. Tot een paar jaar geleden moest ik al zijn brood zelf bakken of bij de natuurvoedingswinkel kopen.
Nu verdraagt hij supermarktbrood prima, los van het feit dat er tegenwoordig sowieso veel meer melkvrije varianten te krijgen zijn. Het bakken ging me destijds – zowel met de broodbakmachine als gewoon in de oven - doorgaans prima af, maar één ding wilde maar niet lukken: zachte witte bolletjes produceren. Steevast kwamen er weliswaar lekkere, maar hardgekorste broodjes uit mijn oven tevoorschijn. En pistolets en kaiserbroodjes waren altijd al melkvrij in de winkel te koop. Maar die zachte, watterige bolletjes, ik heb ze nog nergens kunnen vinden… Het werd een lange zoektocht in de keuken met veel testen en nog maar eens proberen, maar uiteindelijk kon ik mijn zoon een perfect zacht bolletje voorzetten. Niet zo extreem sponzig als van de bakker, maar wel zonder knapperkorst en heel lekker. Met wat margarine en rietsuiker erop doen ze denken aan beschuitbol. Dus hier, voor iedereen die geen koemelksporen verdraagt en graag ook eens in zo’n fijn zacht broodje wil happen, het recept.
Zeef de bloem in een kom en roer er suiker, zout en gist door. Meng margarine en water erdoor en vorm de massa tot een bal. Kneed het deeg zeker 10 minuten op een met bloem bestoven werkblad, of gebruik een keukenmachine die dit klusje in een paar minuten klaart. Laat het deeg in een kom, afgedekt met plasticfolie, circa een uur rijzen tot het volume verdubbeld is. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Kneed het deeg even door en vorm er 15 bolletjes van. Laat deze op de bakplaat 10 minuten rusten. Druk ze daarna iets plat en laat ze onder een theedoek nog een half uur narijzen. Verwarm de oven voor op 200 graden. Bestrijk de gerezen bolletjes met wat water en bak ze in 10 minuten gaar. Gebruik eventueel nog 2 minuutjes de gril voor een mooi kleurtje. Neem de broodjes meteen hierna uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster.