Suikerbrood (met of zonder cranberry's)

Suikerbrood (met of zonder cranberry's)

150 gram diepvriescranberry’s
250 gram bloem
1 zakje gist
halve theelepel zout
rasp van 1 sinaasappel 
0,5 dl sap van sinaasappel
1 dl rijst- of sojamelk
15 gram vloeibare margarine
olie om in te vetten
150 gram suikerklontjes
1-2 eetlepels witte basterdsuiker
1 theelepel kaneel

In het suikerbrood van supermarkt of bakker zit vaak melk of weipoeder verwerkt. Gelukkig is deze lekkernij goed zelf te maken. Speciaal voor december heb ik hem wat opgeleukt, met diepvriescranberry’s. Voor een recht-toe-recht-aan-suikerbrood – ook heel lekker – laat je cranberry’s, sinaasappelschil en sinaasappelsap gewoon weg. Gebruik dan 150 ml plantaardige melk, in plaats van 100 ml. Je maakt hem in een gewone, doorsnee cakevorm van ca 25 cm.

Laat de cranberry’s op keukenpapier ontdooien. Zeef de bloem in een kom. Doe gist, zout, en sinaasappelrasp erbij. Giet ‘melk’, margarine en sinaasappelsap bij elkaar en haal in de magnetron de kou er net af, tot handwarm. Giet bij de bloem en meng het geheel tot een bal. Kneed deze zo’n 10 minuten op een met bloem bestoven werkblad, of laat de keukenmachine in enkele minuten het werk doen. Vet een kom licht in met olie, leg de deegbal erin en laat afgedekt met een theedoek zeker een uur op kamertemperatuur rijzen.
Stamp de suikerklontjes met de achterkant van een groot mes in stukjes (hoeft niet gelijkmatig). Vet de cakevorm in met wat olie (of margarine) en bestrooi met basterdsuiker. Schud de overtollige suiker uit de vorm.
Kneed het gerezen deeg met de hand nog 2 minuten door en rol uit tot een rechthoek, op een met bloem bestoven werkblad. Houd hierbij de lengte van de cakevorm aan, zodat het brood er straks mooi in past. Verdeel kaneel, suikerbrokjes en ten slotte de drooggedepte, ontdooide cranberry’s over de deeglap en rol deze op. Leg met de naad naar beneden in de cakevorm en laat afgedekt met een theedoek nog 30 minuten narijzen. 
Verwarm de oven voor op 180°C.  Bak het brood in 30-35 minuten gaar. Laat afkoelen in de vorm.

Foto: Mattie Aarts

Waardeer dit blogbericht:
0
Haringtartaar met appel
Avocadomousse met dille en zalm

Gerelateerde post