Petit fours van aardbeiencake

Petit fours van aardbeiencake

Voor de cake:
250 gram verse aardbeien
125 ml zonnebloem- of rijstolie
275 gram bloem
2 eetlepels kikkererwtenmeel + 
     2 eetlepels water
150 gram suiker
zakje vanillesuiker
1 theelepel baksoda

snufje zout
150 ml spa rood

Ook wanneer je allergisch bent voor aardbeien, verdraag je wellicht wel de gekookte variant (zoals jam). In dat geval kun je genieten van deze lekkere cake, die een subtiele, maar onmiskenbare aardbeiensmaak heeft. De cake lijkt op de een of andere manier nooit helemaal gaar te worden, hoe lang ik hem ook bak. Korter bakken met een hogere temperatuur geeft hetzelfde resultaat als langer bakken op een lagere temperatuur. Maar hij wordt altijd met veel genoegen opgegeten...

en heeft zeker ook lang genoeg in de oven gestaan! Wellicht komt het door de toevoeging van de aardbeien. Gewoon als eenvoudige cake is hij dus al lekker. Of bestrijk hem met wat aardbeienjam en geef er een dot plantaardige slagroom bij.  En voor een luxe high tea kun je er ook nog eens fantastische petit fours van maken!

Verwarm de oven voor op 160°C en vet een ronde (24 cm doorsnee) of vierkante springvorm licht in met olie. Verwijder de kroontjes van de aardbeien, was de vruchtjes en laat goed uitlekken. Pureer samen met de olie in een blender of met een staafmixer tot een gladde massa. 
Zeef de bloem boven een beslagkom. Doe kikkererwtenmeel en water (werkt als eivervanger), (vanille)suiker, zout, baksoda en aardbeiprut erbij en meng goed door elkaar. Plens dan in een keer het bubbelwater erop en roer tot het beslag mooi glad is. Schenk in de springvorm en bak in het midden van de oven ca 60 minuten. Laat in de vorm afkoelen op een taartrooster. 


Petit fourtjes:
Nu kun je de prachtigste gebakjes creëren, met zachte geurige cake, jam en room van binnen en een mooie zoete laag van buiten. Uiteraard kun je ook kiezen voor chocoladeglazuur. Op internet vind je prachtige suikerwerk-bloemetjes als je zoekt naar eetbare decoratie. Maar sprinkels uit de winkel zijn ook prima natuurlijk. Op deze foto zie naast de bloemen zilveren kogeltjes van Oetker en uitgestanste fondantstippels. Zorg er liefst voor dat de room voor het opkloppen al in de koelkast heeft gestaan, want hoe kouder, hoe makkelijker je ermee kunt werken.

Voor 9 stuks: 
1 aardbeiencake
aardbeienjam
half pakje plantaardige slagroom, koud!
1,5 pakje slagroomversteviger (Klopfix)
2 pakjes Oetker-glazuur naar keuze 
decoratie, bv suikerwerkbloemen

Klop met een mixer de room met slagroomversteviger tot een zeer dikke massa. Zet tot gebruik in de koelkast. Haal de afgekoelde cake uit de vorm en leg met de gladde onderkant naar boven op een plank. Snijd zoveel vierkantjes van 4,5 bij 4,5 cm (5 is ook goed) als er uit de cake gaan, of gebruik hiervoor een koeksteker. Snijd ze overdwars door en klap open. Besmeer de onderste helft met een theelepel jam, en bestrijk met een dessertlepel verstevigde room. Boetseer met een lepeltje de room tot een dikke vierkante laag. Leg de bovenkant van het cakeje er weer op, als bij een belegd broodje, en strijk de zijkanten nog even glad. 
Maak nu de omhulling. Knijp het glazuur uit de verpakking in een kommetje. Zet in een pan met net niet kokend water en laat onder af en toe roeren heet en vloeibaar worden.
Houd een gebakje op een vork boven het kommetje, en schep er met een lepel het glazuur over, totdat de boven- en zijkanten goed bedekt zijn. Laat even afdruipen en zet op een taartrooster. Het is handig om daar een oude krant onder te leggen, in verband met eventuele druppels. Versier meteen met garnering naar keuze, zodat die vast komt te zitten met het drogen.
Maak nu de overige gebakjes, één voor één en laat ze tot slot uitharden op een stuk bakpapier, in de koelkast.

 

 

Waardeer dit blogbericht:
0
Bulgurbootjes
IJsvariaties met Ola Swedish Glace

Gerelateerde post