80 gram bloem
20 gram maizena
1 theelepel baksoda
40 gram suiker
snufje zout
50 ml zonnebloemolie
75 ml plantaardige melk
1 theelepel (appelcider)azijn
1 pakje plantaardige slagroom
100 gram witte chocolade
1-3 zakje(s) klopfix*
blikje halve abrikozen (227 gram)
Wat is er leuker dan iets kunnen eten wat je eigenlijk niet mag? Verras je kind (of jezelf) eens met 'gebakken eitjes'. Halve abrikozen uit bik zijn prachtige nep-eidooiers en een witte ondergrond geeft de suggestie van spiegelei! Erg leuk voor Pasen, en natuurlijk ook lekker. Hoe je de taart ook nog sojavrij kunt maken lees je door hierboven op 'plantaardige slagroom' en 'witte chocolade' te klikken. Maak de taart liefst een dag van tevoren, maar laat hem zeker een uur of 4 opstijven.
*Klopfix van dr. Oetker is een prima middel om slagroom wat 'body' te geven. Normaal gesproken gebruik je de dubbele hoeveelheid bij plantaardige room, omdat dierlijke slagroom (van koemelk dus) van zichzelf al wat steviger is. In dit recept zorgt de chocolade al voor wat dikte. Daarom is bij de room van Soyatoo één zakje voldoende. Alpro is echter een ander verhaal: sinds de laatste 'verbetering' in de receptuur (ruim een jaar geleden alweer) is deze opklopbare room veel minder stevig dan voorheen. Hij laat zich niet meer zo vast opkloppen. Om dat op te vangen zijn er 2-3 zakjes nodig om te voorkomen dat de taart inzakt.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een springvorm van 20 cm doorsnee in met wat olie. Een grotere vorm kan ook, maar de taart wordt dan wat platter. Neem bij 24-26 cm doorsnee anderhalf keer het beslag.
Doe bloem, maizena, baksoda, suiker en zout in een kom en meng olie, melk en azijn erdoor. Roer tot een mooi beslag en schep in de bakvorm. Bak 15 minuten in het midden van de oven en laat in de vorm afkoelen op een taartrooster.
Breek de chocola in stukjes, en doe in een kommetje. Zet dat in een pannetje met heet, net niet kokend water en laat rustig smelten. Roer af en toe om. Klop ondertussen de slagroom op met de versteviger.
Haal de rand van de springvorm even los. Vet nog even in, of bedek hem met een strook bakpapier, en klik weer vast.
Laat de abrikozen uitlekken in een zeef.
Laat de gesmolten chocolade een minuutje afkoelen en schep dan met een spatel luchtig door de opgeklopte room. Verdeel het mengsel over de cakebodem.
Dep de abrikozen nog wat droog met keukenpapier en verdeel over de taart. Zet deze nu zeker 4 uur, maar anders een hele nacht, afgedekt in de koelkast.