Focaccia met Italiaanse kruiden

Focaccia met Italiaanse kruiden

Brood:
500 gram bloem
1 zakje gedroogde gist
1 theelepel zout
2,5 eetlepel goede olijfolie
300 ml lauw water
Topping:
2 eetlepels goede olijfolie
flinke theelepel gedroogde Italiaanse kruiden

Focaccia is een plat taliaans brood dat zijn specifieke volle smaak vooral dankt aan de olijfolie. Neem daarom een echt lekkere olie, van goede kwaliteit. Je kunt het brood op allerlei manieren afwerken, met olijven, uiringen, zeezout of gedroofde tomaten bovenop bijvoorbeeld, maar ik hou het simpel met enkel wat Italiaanse kruiden. Neem eventueel een eigen mengsel dat je goed verdraagt. Het brood is heerlijk om bij salades, picknick en bijvoorbeeld barbecue te eten, en je dept er sauzen en dressings ook nog eens makkelijk mee op. 

Ook lekker om te dippen in olijfolie en zeezout!

Zeef de bloem in een kom. Roer gist, zout en olijfolie erdoor en voeg beetje bij beetje het water toe. Vorm een bal en kneed het deeg op een werkblad 10 minuten. Blijft het te plakkerig, voeg dan een handje extra bloem toe. Je kunt ook de keukenmachine gebruiken. Die is in een minuut of 2 klaar. 
Doe de deegbal, die soepel en elastisch aan moet voelen, in een kom en dek af met plasticfolie. Laat op een rustige plek op kamertemperatuur anderhalf uur rijzen. Meng intussen in een kommetje de olijfolie met kruiden voor de topping en laat rustig staan tot gebruik.
Beleg een bakplaat met bakpapier. Kneed het deeg nog een paar minuten goed door en duw het op de bakplaat plat in een rechthoekige vorm. Druk met je vingers kuiltjes in het deeg en sprenkel de kruidenolie olie over het brood. Verdeel eventueel met een kwastje. Dek af met een vochtige theedoek en laat nog een halfuur rusten.
Verwarm de oven voor op 190 graden. Bak 30 minuten in het midden van de oven.

 

Waardeer dit blogbericht:
0
Mediterrane venkelsalade uit de oven
Piña Colada voor milde kokosallergie

Gerelateerde post