Tajine met kip en pruimen

Tajine met kip en pruimen

Voor 3 personen:
500 gram kipdrumsticks of -kluifjes
3 eetlepels olie
2 eetlepels Ras el Hanout 
2 rode uien
2 teentjes knoflook
4,5 dl hete kippenbouillon (van 1 blokje)
15 gedroogde pruimen zonder pitMijn ouders hebben mij als kleuter vele malen Wiplala Weer van Annie M.G. Schmidt voorgelezen. Later heb ik het boek zelf nog ontelbare keren verslonden. Wiplala tinkelde daarin een berg tomaten in de soepfabriek waar vader Blom werkte, om in pruimen, en daar begon de ellende... Of toch niet? De uit nood geboren pruimensoep werd een doorslaand succes. En dat snap ik best. Want een hartig gerecht met pruimen erin, dat kan heel goed. In de Arabische landen is het zelfs een klassieke combinatie. Zoals deze kip-tajine. Een tajine is een Marokkaanse aardewerken stoofpot met een kegelvormige deksel. Maar het is ook de benaming voor de gerechten die je erin bereid. Heb je geen tajine, of kook je op inductie, dan kun je prima een braadpan gebruiken.

Ras el Hanout is een Noord-Afrikaanse melange van specerijen als paprika, korianderzaad, komijnzaad, kaneel, gember, zwarte peper, kurkuma, kardemom, nootmuskaat, kruidnagel en piment, en wordt gebruikt voor het op smaak brengen van tajines en stofpotten. Mag je een van de ingrediënten niet, maak dan je eigen mengsel, of kijk of er per merk verschillen zijn. 

Haal het (merendeel van het) vel van de kip. Neem een halve eetlepel van de olie en wrijf de stukken hiermee in. Strooi er de Ras el Hanout overheen en wrijf het vlees er goed mee in. Snipper ui en knoflook, niet al te fijn, en maak vast de bouillon, zodat die straks heet is. Verhit in de tajine of braadpan de rest van de olie (2,5 eetlepels) en bak hier rondom de kipstukken in aan. Wanneer alle zijden zijn dichtgeschroeid, neem je ze uit de pan en leg je ze op een bord. Fruit nu ui en knoflook zeker 5 minuten in het achtergebleven braadvet tot glazig. Leg dan de stukken kip er weer bij - samen met alle restjes specerij en eventueel uitgelopen vocht - en giet de bouillon erover. Laat met de deksel op de pan 45 minuten rustig pruttelen. Gooi de pruimen erbij en laat nog 15 minuten zachtjes nagaren. Breng eventueel nog wat verder op smaak met zout. Lekker met couscous, rijst of turks brood, en bijvoorbeeld winterpeensalade.

Waardeer dit blogbericht:
0
Vijgen-sinaasappelroomijs
Bonbons

Gerelateerde post