Zoute krakelingen

Zoute krakelingen

Voor 8 stuks:
500 gram bloem
40 gram margarine
zakje gedroogde gist (7 gram)
theelepel zout
halve eetlepel bruine suiker
60 ml soja- of rijstcuisine
200 ml water, lauw
grof zeezout ter garneringOp vakantie in zuid-Duitsland doen we ons altijd tegoed aan Brezeln, ofwel pretzels: Elke bakker heeft er deze grote, zoute krakelingen in zijn vitrine liggen en nog nooit bleek er bij navraag melk of ei in te zitten. Ze zijn knapperig van buiten en zacht van binnen en hebben heerlijke grote knisperende zoutkorrels op de korst. In Nederland zie je ze helaas niet vaak. Ik heb dan ook regelmatig geprobeerd om ze zelf te bakken. Maar steeds leek het qua substantie vooral gewoon op een broodje. Tot ik me herinnerde dat bagels voor het bakken eerst in kokend water gaan, met een harde korst als gevolg. En ja hoor, bij de krakelingen bleek dat ook te werken. Het vormen van de pretzels is nog steeds niet mijn sterkste punt, maar de smaak en het mondgevoel kunnen er prima mee door!

Wellicht leuk om te bakken voor de paastafel. Maar ook lekker voor tussendoor, om mee te nemen naar een dagje uit of naar school! Handig daarbij is dat er ook geen beleg op hoeft. Je kunt ze wel het beste dezelfde dag nog opeten, een dag later zijn ze wat droger vanbinnen.

Zeef de bloem boven een kom en voeg margarine gist, zout, suiker en cuisine toe. Voeg nu beetje bij beetje het handwarme water toe en roer goed door. Kneed daarna zeker 10 minuten met de hand tot een mooi deeg is ontstaan. Met een keukenmachine is dit in enkele minuten gepiept. Doe het deeg terug in de beslagkomen en dek af met plasticfolie. Laat 1 tot 1,5 uur rusten op een niet te koude plek, tot de bol in volume verdubbeld is.
Sla de lucht met een vuist uit het deeg en kneed het even door. Verdeel in 8 gelijke porties (van ca. 100 gram). Rol van elk een sliert van 40 cm, de uiteinden een stukje smaller dan het middelste gedeelte. Breng de uiteinden naar elkaar toe en sla halverwege 2 keer over elkaar heen en klap de punten terug naar de dikke kant. Leg op een bakplaat met bakpapier en laat ten minste een half uur onafgedekt rusten.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Breng in een pan zo'n anderhalve liter water aan de kook en laat zachtjes borrelen. Laat de gerezen krakelingen om de beurt in het water zakken, duw ze even onder en haal ze er na een seconde of 10 à 15 weer uit met een schuimspaan. Leg terug op de bakplaat met bakpapier. Sprenkel wat grove zoutkorrels over de pretzels en bak ze in 17 minuten bruin en gaar. Laat afkoelen op een rooster.

Waardeer dit blogbericht:
0
Taugé salade
Saffraanbouillon met zalm

Gerelateerde post