Mediterrane venkelsalade uit de oven

Mediterrane venkelsalade uit de oven

4 venkelknollen
3 tomaten
50 gram pitloze zwarte olijven
half blikje anjovisfilets
1 dessertlepel kappertjes
1 eetlepel olijfolie
halve citroen + 1,5 eetlepel olijfolie
snufje zout
halve theelepel groene peperkorrels


De zomer is het seizoen voor venkel. Van juni tot ongeveer oktober is de lichtgroene knol van Nederlandse bodem in de winkels verkrijgbaar.  Voor sommigen is de anijzige smaak even wennen. Maar de knol smaakt, in zeer dunne plakjes geschaafd, heerlijk in een gemengde salade. Ook deze mediterraans geïnspireerde schotel, die lauwwarm of op kamertemperatuur wordt gegeten, mag er zijn. Heerlijk bij vis met een stuk goed brood.

Snijd de uitlopers van de knol af. Bewaar wat van het groen ter garnering. Snijd de onderzijde van de bol, verwijder de twee buitenste (taaie) 'bladeren' (die gaan weg) en hak in tweeën. Snijd elke helft in vieren. Je kunt de binnenste harde kern er ook nog uithalen.
Zet de venkelstukken op met water in een pannetje en breng aan de kook. Laat 3 minuutjes zacht pruttelend voorgaren en daarna uitlekken in een zeef.
Prepareer intussen de smaakmakers: hak de tomaten in kleine stukjes en laat uitlekken in een zeef, om het meeste vocht kwijt te raken. Hak de olijven en ansjovis fijn. Meng tomaat, olijf, ansjovis en kappertjes door elkaar.
Verwarm de oven voor op 190 gaden. Doe de venkel in een ovenschaal en sprenkel er een eetlepel olijfolie erover. Hussel met de handen tot alle zijden goed bedekt zijn. Verdeel het tomaat-mengsel over de venkel en bak 30 minten in het midden van de oven.
Bereid een dressing van sap van een halve citroen, de olijfolie en een snufje zout. Schep direct uit de oven over de salade en laat afkoelen. Garneer voor het opdienen met enkele groene peperkorrels en de groene venkelpluimpjes.

 

Waardeer dit blogbericht:
0
IJsvariaties met Ola Swedish Glace
Focaccia met Italiaanse kruiden

Gerelateerde post