Tarwevrije bosvruchtenkoek (2 varianten)

Tarwevrije bosvruchtenkoek (2 varianten)

Variant 1, met zoete aardappelmeel:
375 gram (diepvries)bosvruchten*
150 gram suiker
275 gram zoete aardappelmeel
100 gram (snelkook)havermout
2 theelepels baksoda
snufje zout
75 ml gesmolten of vloeibare margarine
2 theelepels (appelcider)azijn)
1 zakje vanillesuiker
500 ml plantaardige melk

Weer eens een tarwevrij smulrecept. In de huidige alternatieve keuken wordt veel gebruik gemaakt van amandelmeel, maar dat is bij allergieën vaak een probleem. Daarom probeerde ik wat baksels uit met zoete aardappel- en bananenmeel (verkrijgbaar in natuurvoedingswinkels) en het resultaat mag er zijn. Zoete aardappelmeel heeft een wat typische, maar niet onaangename smaak en maakt het beslag wat dikker, waardoor het een mueslikoek-idee geeft.

De kleur is prachtig goud-bruin (zie foto). Banaan is wat neutraler van smaak en iets luchtiger. Daarvan is de kleur vrij donker bruin, wat wellicht komt door gebruik van kokospalmsuiker (in plaats van gewone). Ook varieer ik met olie in plaats van margarine. Beide koeken zijn net even anders dus.


Variant 2, met bananenmeel:
375 gram (diepvries)bosvruchten*
150 gram kokospalmsuiker
300 gram bananenmeel 
100 gram (snelkook)havermout
2 theelepels baksoda
snufje zout
75 ml zonnebloemolie
2 theelepels (appelcider)azijn
1 theelepel vanille-extract**
500 ml plantaardige melk

*Ik nam anderhalf 'Doosjevol Blauwe Bes/Framboos' van AH. Natuurlijk kun je allerlei (diepvries)vruchten naar keuze gebruiken, als kersen, perziken, abrikozen, bramen, zelfs peer en appel. Ook met de olie in variant 2 kun je variëren: bv koolzaad of rijst.
**Vanille-extract kun je zelf maken of kopen.


De bereiding van beide varianten is hetzelfde:
Verwam de oven voor op 175 graden. Vet een springvorm (hier: een vierkante van 24 x 24 cm) licht in met olie. Verdeel de (bevroren) vruchten over de bodem. Meng suiker, meel, havermout, baksoda en zout in een beslagkom. Doe de margarine dan wel olie, azijn en vanillesuiker of -extract erbij. Meng er in delen de 'melk' door tot een dik (aardappel) of dunner (banaan) beslag en verdeel over de vruchten. Bak in een half uur in het midden van de oven gaar en bruin en laat afkoelen op een rooster.
 

 

 

 

Waardeer dit blogbericht:
0
Paastaart met spiegeleitjes :)
Voorjaarspasta

Gerelateerde post