Breekbrood met 'kaas'

Breekbrood met 'kaas'

500 gram volkorenbloem
50 gram margarine
100 ml soja- of rijstcuisine
200 ml handwarm water
1 zakje gistkorrels
1 theelepel zout
1 theelepel honing of suiker
1 eetlepel gedroogde oregano +
   wat extra
100 gram Wilmersburger Pizzatopping
2 eetlepels Grattugiato

Inmiddels heeft de prima (zuivel- en sojavrije) kaasvervanger van Wilmersburger - naast de natuurvoedingswinkels - zijn weg al gevonden naar vele Jumbovestigingen in ons land.  Op de website kun je kijken waar in jouw buurt het verkocht wordt, maar Jumbo zal het produkt op aanvraag sowieso voor je bestellen. Grattugiato, de parmezaan-vervanger in strooibus (voorheen Parmezzano), is te koop via internet. Lekker voor over de pasta, maar ook een mooie aanvulling op bijvoorbeeld dit breekbrood met subtiel kaasaroma. Grattugiato bevat wel soja, maar je kunt het uiteraard ook weglaten. Bestrooi het brood in dat geval met een halve eetlepel bloem met wat zout en oregano erdoorheen. 

Meng in een kom bloem met gist, zout, honing, 1 eetlepel oregano en de Wilmersburger gerapte kaas. Giet margarine, cuisine en water beetje voor beetje bij het bloemmengsel en werk het erdoorheen  tot een soepel deeg. Kneed dit zeker 10 minuten met de hand (of laat een keukenmachine in 2 minuten het werk doen). Leg de deegbol in een licht met olie ingevette kom, dek af met plastic folie en laat circa een uur rijzen.
Sla de lucht uit het deeg en kneed het kort door. Verdeel in 21 gelijke bolletjes (van ca 45 gram). Vat een cakevorm in met wat olie en leg 14 bolletjes op de bodem, in 2 rijen van 7. Leg hier tot slot de overige 7 deegbolletjes bovenop. Kwast in met wat olie of margarine en strooi de Grattugiato erover, met nog wat oregano (of voor sojavrij een mengsel van een halve eetlepel bloem, een kwart thelepel zout en een kwart theelepel oregano, zie inleiding hierboven). Laat het brood afgedenkt met een theedoek nog een half uur narijzen. in de vorm.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Bak het brood in 35 minuten bruin en gaar. Haal het na een kwartiertje uit de vorm en laat op een rooster afkoelen en uitwasemen. Het resultaat: een heerlijk breekbrood! 

Variaties:
- Vervang eenvierde van de volkoren tarwebloem (125 gram) door fijn maismeel of grove polenta.
- Voor een brood met lichte pizzasmaak: neem in plaats van 200 ml water een blikje tomatenpuree en vul aan tot 200 ml (met handwarm water); vervang zout door bouillonpoeder. Bestrooi met een mengsel van een halve eetlepel polenta, een kwart theelepel bouillonpoeder en een kwart theelepel zout. Lekker om in een goede olijfolie te dippen!

 

 

 

 

Foto: Janeczka Milton

Waardeer dit blogbericht:
0
Indiase vis in 'Yoghurt'saus
Supersnelle romige pastasaus

Gerelateerde post