Voor 2 tot 3 personen: 1 ui
3 paprika's (geel, groen, rood)
2 eetlepels zonnebloemolie
250 gram rundergehakt
1 blik chilibonen (400 gram)
klein blikje maïs (150 gram)
halve theelepel zout
1 theelepel gemalen koriander
1 theelepel gemalen komijn
mespuntje chilipoeder
4 grote flour tortilla's
kaasvervanger*
saus **
Wat hebben we dit heerlijke ovengerecht lang niet gegeten! Allereerst omdat Evert geen kaas en zure room mag, maar daarnaast omdat dat hij geen bruine, zwarte of kidneybonen bliefde. En wat is een goeie burrito zonder gesmolten kaas, romige saus en vooral bonen? Gelukkig is er tegenwoordig voor bijna alles wel een vervanging te bedenken, door fabrikanten (kaas op sojabasis), of door mijzelf (de saus). Daarnaast heeft het van tijd tot tijd blijven aanbieden van lus-ik-nie-ingrediënten dan eindelijk geresulteerd in gewenning en uiteindelijk zelfs omarming. Zoals dus die bruine bonen, maar ook voor worteltjes, witlof en pure chocolade ging deze vlieger al op, onder luid gejuich van mijn man en mij. Blijven proberen dus, is het motto, de aanhouder wint!
En zo genieten wij tegenwoordig ook weer van mexicaanse wraps uit de oven. Nadeel is dat de we deze portie die we vroeger makkelijk met zijn tweeën opkonden, nu met zijn drieën moeten delen. Maar met een salade erbij is het wel weer voldoende.
* Ik gebruik hier 4 plakjes Creamy Smooth 'Cheddar Style' van Tofutti, verkrijgbaar in de eko-winkel.
Gebruik voor een vegetarische versie van dit gerecht een pakje Tofu Roerbakgehakt.
Snipper de ui en snijd de paprika's in niet te grote blokjes (ongeveer een cm). Verhit de olie in een grote pan en fruit de ui tot hij glazig is. Voeg het gehakt toe en bak dat rul. Doe de paprika erbij, schep af en toe om en laat een minuut of tien garen, zonder deksel. Roer de chilibonen (met hun saus) en uitgelekte de maïs erdoor en breng op smaak met zout, koriander, komijn en chilipoeder.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Verdeel de bonen-gehaktvulling over de tortilla's door op elk ervan in het midden een 'streep' van het mengsel te scheppen en vouw de pannenkoek dicht. Zet vast met twee prikkers. Leg in een flinke, licht ingevette ovenschaal (of eventueel op een bakplaat). Snijd de plakjes kaas in repen en drapeer die eroverheen. Bak 20 minuten in het midden van de oven.
** Maak intussen een saus van:
50 ml zonnebloemolie
50 ml soja- of rijstcuisine
2 theelepels Mexicaanse Hot Peppersaus
1 theelepel azijn
zout naar smaak
10 seconden met de staafmixer en klaar!
Serveer de Burrito's met salade en de saus, recht uit de oven. En vergeet niet de prikkers te verwijderen!