Karamelpuddinkjes

Karamelpuddinkjes

Pudding:
100 gram suiker
600 ml soja- of rijstmelk
150 ml soja- of rijstcuisine
1 (afgestreken) theelepel zout
40 gram maizena
Koffiesaus:
1,5 dl espresso
1,5 eetlepel suiker
7 gram maizena
Garnering:
2 eetlepels suiker


Karamel, het blijft lekker! De suikerstoot die het onherroepelijk met zich meebrengt, het is immers gebrande suiker, neem ik af en toe op de koop toe. Het bereiden van dit dessert vergt wat geduld en aandacht, maar het kan eigenlijk niet mislukken. Wel is een pan met dikke bodem een must! Het zout lijkt misschien een rare toevoeging, maar werkt als smaakversterker en maakt echt verschil. De pudding, die ook in een grote kom kan afkoelen uiteraard, is zonder de garnering ook al lekker! Maar een extra feestelijke toets is soms wel leuk. De koffiesaus is super gemakkelijk te maken. Ik vind het bittere ervan een heerlijk contrast voor het zoet, maar chocoladesiroop is een prima variatie. Het suikerwerkje maakt het (visueel) helemaal af.

Verdeel de suiker gelijkmatig over de bodem van de pan en laat op matig vuur smelten en mooi lichtbruin worden. Wacht zeker niet tot het donkerbruin is, want dan wordt het goedje bitter en verliest het zijn zoetheid. Het beste is om niet te roeren, je kunt de pan beter een keer schudden, indien nodig. Houd een half kopje melk apart en giet de rest, samen met de room, bij de gekaramelliseerde suiker en voeg ook het zout toe. Blijf nu roeren bij matig vuur, tot alle suiker (die van de schrik meteen stolt) weer is opgelost. Dit duurt even, dus schraap goed over de bodem zodat de suiker loskomt en de melk niet aanbrandt. Een deel van de suiker zal vastgekoekt zitten aan de bodem, maar dat komt vanzelf goed! Wanneer er geen suikerklonten meer zijn en de melk kookt draai je het vuur lager. Maak een papje van de overgebleven melk en de maizena en giet dit er in een zeer dun straaltje al roerend doorheen. Doe dit wel met een garde, anders krijg je net als ik hier op de foto kleine 'geleivlokjes' in de pap :-) (waar je overigens bij het nuttigen niets van merkt, maar het oogt wat minder). Kook de karamelpap een paar minuutjes zachtjes door, tot hij goed gebonden is. Schenk de pudding in vier glazen of kommetjes en laat afkoelen. Zet tot gebruik in de koelkast.
Maak nu de koffiesaus. Breng 1,5 dl espresso (bv gemaakt met 3 zakjes instantpoeder) in een pannetje en los de suiker op. Meng de maizena met 1 eetlepel water tot een papje en giet dit er al roerende langzaam doorheen. Even laten borrelen en klaar! Laat staan tot gebruik.
Vet tot slot een stuk bakpapier licht in met olie. Verhit 2 eetlepels suiker in een pannetje met dikke bodem en laat langzaam smelten en licht bruinen. Schep steeds wat suiker op het papier en smeer zo dun mogelijk uit met een lepel. Breek wanneer het laagje gestolt is in grillige stukken en bewaar tot gebruik.
Schep voor het opdienen wat koffiesaus (eerst even losroeren) over elk puddinkje en maak af met het suikerwerk. 

Waardeer dit blogbericht:
0
Currybouillon met kip en rijst
Burrito's

Gerelateerde post