Chocolade-kersencakejes

Chocolade-kersencakejes

Ca. 12 stuks
200 gram bloem
50 gram cacaopoeder
1,5 theelepel bakpoeder
1 theelepel baksoda (zuiveringszout)
driekwart theelepel zout
300 ml soja- of rijstmelk
1,5 theelepel appelciderazijn
2,5 eetlepel maizena
100 ml vloeibare margarine 
200 gram suiker
potje (350 gram) kersen zonder pit 

 

De mevrouw die ik drie jaar lang wekelijks als vrijwilliger bezocht is deze zomer overleden. Ze was aan de rolstoel gekluisterd, 87 jaar oud, al 6 jaar weduwe en ernstig ziek, maar het was ongelofelijk hoe opgewekt en vrolijk ze altijd bleef. Een voorbeeld voor velen. Ze was erg actief, naaide nog veel kleding zelf, kreeg computerles en zat nooit stil. Mijn woensdagmiddagen zijn nu vreemd kaal en leeg. Hoewel ik altijd 'U' ben blijven zeggen, voelde ze als mijn woensdagmiddagvrien- din. We dronken koffie, kletsen honderd-uit, gingen op pad naar het winkelcentrum in de wijk en maakten samen de puzzel en het cryprogram uit de krant. We hadden dezelfde humor en lachten wat af! Ik genoot van haar verhalen over vroeger, over haar klein- en achterkleinkinderen.

Zij genoot weer van mijn belevenissen. En van mijn baksels, die ik af en toe meebracht. Zoals deze kersen-chococakejes, waarvan ze niet kon geloven dat er niks 'verbodens' in zat. Ik bak ze vaak als Evert iets gezelligs met vrienden heeft. En ze zijn erg feestelijk. Maar nu voelen ze een beetje als woensdagmiddag-bluescake. Ik neem er nog maar eentje, terwijl ik aan haar denk. Dag lieve mevrouw ter W.! Ik vergeet u niet hoor...

N.B. In december vertel ik hoe je van onder andere deze ingrediënten een fantastische Schwarzwälder Kirschtaart maakt!

 

Verwarm de oven voor op 175°C. Laat de kersen uitlekken. Zet in de holtes van een muffinblik papieren vormpjes. Zeef in een kom de bloem met cacao, bakpoeder, baksoda en zout en roer, mét de suiker, door elkaar. Meng met een vork in een beker de melk met azijn en maïszetmeel tot deze is opgelost en voeg de margarine toe. Schenk over de bloem en roer alles samen tot een glad beslag. Schep voorzichtig de kersen door het beslag en verdeel dit vervolgens over de cakevormpjes. Vul ze hooguit voor driekwart. Bak de cakejes in de voorverwarmde oven in 20 tot 25 minuten gaar, verwijder ze uit de bakvorm en laat afkoelen op een rooster. Versier eenmaal afgekoeld met poedersuiker, of chocoladeglazuur van Dr. Oetker uit een zakje. En strooi daar eventueel nog vrolijke versiersels over!

 

Waardeer dit blogbericht:
0
Hot Dogs à la Choucroute
Geroosterde groenten

Gerelateerde post