175 gram suiker
150 ml water
2 flinke citroenen
(voor rasp en ca 100 ml sap)
500 ml plantaardige yoghurt*
Yoghurtijs is populair. Er zijn hele ketens van zaakjes die erop draaien! Omdat er relatief weinig vet in zit, gaat er wel relatief veel suiker in, om tijdens het bevriezen kristalliseren van het goedje tegen te gaan. Het wordt ook vrij hard. Daarom moet je het een half uur voor gebruik uit de vriezer halen. Maar lekker is het zeker wel! *Ik gebruikte Alpro Mild & Creamy, maar je kunt het ook eens met kokos-, hennepzaad-of haveryoghurt proberen. Op onze pinterestpagina vind je allerlei alternatieven op een rijtje.
Verwarm water met suiker in een pan al roerend, tot de suiker is opgelost. Roer met een garde yoghurt, citroensap en -rasp door het suikerwater en schenk in een diepvriesbak. Zet 3-4 uur in de vriezer, tot de randen al wat bevroren zijn, maar de binnenkant nog niet. Schep over in een kom en klop met een electrische mixer tot een smeuïge massa. Doe terug in de diepvriesbak en zet terug in de vriezer tot het ijs zacht bevroren is. Herhaal dit vries- en mengproces nog 1 maal tot je een romig yoghurtijs hebt.
Haal het ijs een half uur voor gebruik uit de vriezer, om het te kunnen scheppen.
NB De wafel op de foto bevat in de receptuur geen melk of ei (wel tarwe en soja).