Koningskoeken (ofwel: Roze koeken, maar dan oranje)

Koningskoeken (ofwel: Roze koeken, maar dan oranje)

Voor 12 stuks:
200 gram bloem*
150 gram suiker
snuf zout
1 afgestreken eetl. custardpoeder 
1 afgestreken theelepel baksoda
1 vanillestokje
175 ml plantaardige melk
75 ml cuisine
60 ml (rijst)olie
1 theelepel (appelcider)azijn
Voor glazuur en afwerking: zie onder

Deze variant op de befaamde Roze Koek is erg leuk om te maken voor Koningsdag. Natuurlijk maak je hem dan oranje! *Er kan weer volop gevarieerd worden, zoals met de bloem: tarwe of spelt. Ik nam bij gebrek aan voorraad in mijn keukenkast zelfs een deel witte broodbloem en een deel spelt-volkorenmeel. Ook daarmee werden ze erg lekker! Mag je geen mais, vervang de custard dan door aardappelzetmeel. Kies voor soja-, rijst- of havermelk en -cuisine.

En wil je gewoon ouderwetse Roze Koeken, neem dan roze glazuur. Maak het zelf met poedersuiker, en wat rode ranja. Of doe lekker makkelijk met bijvoorbeeld roze glazuur van Oetker.

Je bakt de de koeken het makkelijkst in een muffinblik. Je krijgt dan een mini-variant.

Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een muffinblik met 12 holtes in met wat olie of gebruik een bakspray. Zeef in een kom de bloem. Voeg suiker, zout, custardpoeder en baksoda toe en roer door elkaar. Halveer het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Doe dat bij het bloemmengsel. (Stop de lege peulen in de suikerpot, voor een lekker vanille-aroma). Doe alle natte ingrediënten bij elkaar ('melk', cuisine, olie en azijn) en giet bij de bloem. Roer nu alles net zo lang tot er geen klontjes meer zijn. Schenk het beslag in de muffinholtes (ongeveer half vol). Bak ca 23 minuten in het midden van de oven.
Wip de koeken uit de vorm op een rooster, druk de ontstane bollingen voorzichtig wat plat en laat afkoelen.

Als de koeken zijn afgekoeld kun je beginnen met de afwerking:
Snijd eventuele bollingen mooi recht af met een scherp kartelmes (en snoep die lekker zo op).

Bereid het Oranje glazuur van:
1 pakje Dr. Oetker Glazuur Wit
levensmiddelenkleurstof. Ik gebruikte van Xenos rood en geel, maar er is vast ook oranje te koop.

Knip de verpakking van het glazuur open en knijp de inhoud in een kommetje. Zet dat in een pannetje met net niet kokend water. Roer af en toe en wacht tot het glazuur wat vloeibaarder is. Voeg nu steeds druppelsgewijs kleurstof toe tot je de kleur mooi vind. Dip de koeken met de bovenkant in het glazuur en laat goed drogen.

Maak intussen een sjabloontje van een kroon. Op internet vind je een heleboel voorbeelden. Knip uit een stuk papier. Leg op de koek en strooi er wat poedersuiker door een theezeefje op. Doe dit pas als het glazuur helemaal goed is uitgehard, anders smelt het kroontje meteen weg.

 

 

Waardeer dit blogbericht:
0
Salade van geblancheerde groenten in bladerdeeg
Citroenyoghurtijs

Gerelateerde post