De Ik-heb-geen-boodschappen-in-huis-gehaald Ovenschotel

De Ik-heb-geen-boodschappen-in-huis-gehaald Ovenschotel

olie
400 gram rundergehakt
500 gram diepvries doperwtjes
1 blik maïs (netto 300 gram), uitgelekt
1½ kg kruimige aardappelen
wat (vloeibare) margarine
1 rundvlees bouillontablet (of: zout en peper)
1 theelepel gedroogde dragon, of varieer met Italiaanse/Mexicaanse kruiden

Dit gerecht is ontstaan uit nood. Of misschien moet ik zeggen: uit luiheid. Ik was niet naar de supermarkt geweest. Wellicht regende het die hele dag door vreselijk. Of had ik me laten meeslepen door een heerlijk boek. Of misschien was de onderliggende reden van mijn plichtsverzuim minder banaal en was ik hard bezig geweest met vrijwilligers- of andere nuttige werkzaamheden. Maar ik had dus geen boodschappen gedaan en mijn huisgenoten verwachtten uiteraard op zijn minst een warme hap na een lange dag op school en kantoor. Aardappelen had ik wel, maar verder... Ik keek in mijn koelkast en liep vertwijfeld door naar de vriezer, waar ik gelukkig gehakt en een zak diepvrieserwtjes aantrof. Mooi! Maar een beetje saai en niet genoeg groente voor drie naar mijn zin.

Nu is maïs zo'n product dat ik altijd hamster wanneer het in de aanbieding is: grote en kleine blikken cripsy korrels. En dat werd dan ook het afrondende ingrediënt. En zo kwam het dat wij een uurtje later zaten te smullen. Ik had theoretisch gezien natuurlijk in dat halve uur dat de schotel in de oven stond ook naar de winkel kunnen rennen. Maar ik ben bij dat ik dat niet gedaan heb. Want de combinatie is zo goed bevallen, dat dit gerecht nu eens in de zoveel tijd op het menu staat. En soms ga ik er ook speciaal voor naar de winkel.

Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Kook met wat zout in ca. 20 minuten gaar. Verwarm de oven voor op 180ºC en bak ondertussen in wat olie het gehakt rul in een koekenpan. Voeg de bevroren erwtjes toe en bak deze ongeveer 5 minuten mee. Verkruimel het bouillonblokje erboven en roer de dragon erdoorheen. Voeg tot slot de maïs toe aan het gehaktmengsel. Schep om en neem de pan van het vuur. Stort het gehakt-groentemengsel in de ovenschaal. Giet de aardappels af. Zij vormen de afdeklaag van de schotel. Nu maak je de allerlekkerste puree, daar kunnen we eerlijk over zijn, met melk en roomboter, twee dingen die hier in huis verboden zijn. Ik raad daarom aan om een aardappelpers of -knijper aan te schaffen, het hoeft geen dure te zijn. Maar de aardappelsliertjes die daaruit komen geven een mooie luchtige en knapperige laag aan je schotels. En zo heb je geen puree nodig. Wat ook weer gunstig is voor de vet-inname. Druk de aardappels boven de schotel door de pers en verdeel gelijkmatig. Knijp er wat streepjes vloeibare margarine overheen (of verdeel wat vlokjes vaste margarine). Zet een half uurtje in de oven tot de aardappellaag (gedeeltelijk) bruin en knapperig is. 

Waardeer dit blogbericht:
0
Spitskoolsalade
Kleine kaneeldonuts

Gerelateerde post