Kindvriendelijke zuurkoolschotel

Kindvriendelijke zuurkoolschotel

1 kg (iets) kruimige aardappelen
500 gram zuurkool
2 rookworsten
450 gram diepvrieserwten
ca 1 eetlepel zonnebloemolie
peper, zout
wat vlokjes harde, of wat
kneepjes vloeibare margarine

Vrijwel iedereen heeft wel iets dat hij niet (graag) lust. Vaak groei je daar na je kindertijd overheen. Zo lusten veel kleintjes geen spruitjes, witlof of zuurkool. De smaak is net iets te bitter of te sterk. Nu ik er zo over nadenk is er maar weinig wat ik zelf niet lekker vind. Maar kastanjepuree, een weeïg herfst- en winteringrediënt, komt er dicht bij in de buurt. Evert was geen zuurkoolfan, maar ik heb hem met trucs toch weten te verleiden en nu staat deze gezonde groente gelukkig regelmatig op het menu. Ik heb een slimme zomervariant met 'choucroute', zoals onze zuiderburen zeggen, die komt later dit jaar aan bod. Maar de doorslag voor mijn zoon gaf een ovenschotel. Op de een of andere manier worden ovenschotels bijna altijd met plezier gegeten.

Geen idee of dat door het aardappelkorstje bovenop komt, door het licht-feestelijke gevoel - je eet het immers niet elke dag - of omdat het hele huis al lekker ruikt voor je aan tafel gaat. Feit is echter, dat het werkte. En dat was zeker ook te danken aan mijn geheime toevoeging: erwtenpuree. Deze heeft geen overheersende smaak, maar maakt wel de zuurkool wat milder. Het klinkt weinig smakelijk, erwtenpuree, maar het is echt het proberen waard!

Kook de aardappelen, geschild en in stukken, in 20 minuten gaar. Knijp het vocht uit de zuurkool en kook zo'n 15 minuten in een bodempje water. Laat intussen ook de erwtjes in een laagje water in 5 minuten beetgaar koken. Giet ze af en pureer met een staafmixer. Maak de pasta smeuïg met een scheutje olie en breng op smaak met wat peper en zout. Snijd de rookworsten in plakjes en verwarm de oven voor op 175 graden.
Laat de gekookte zuurkool uitlekken en giet de gare aardappelen af. Verspreid de helft van de zuurkool over de bodem van een licht ingevette ovenschaal en strijk hierover de helft van de erwtenpuree uit met een vork. Beleg met de plakjes van één rookworst. Maak dan een tweede laag zuurkool, erwtenpuree en rookworst. Pers tot slot de aardappelen door een pureeknijper over de schotel (of bewerk ze met een pureestamper), zodat een luchtige bovenlaag ontstaat. Verdeel er een beetje margarine over en laat in de oven in 25 minuten mooi bruin worden.

Waardeer dit blogbericht:
0
Courgette-anijscake
Polentafrites

Gerelateerde post