25 gram witte snelkookrijst
pakje soja- of rijstcuisine
0,75 dl water
2,5 theelepel azijn
125 gram pizzabodemmix
70 ml water
halve eetlepel olijfolie
100 gram plakjes gerookt ontbijtspek
500 gram uien
halve tot 1 theelepel karweizaadjes
zwarte peper, vers gemalen
2 afgestreken eetlepels bloem
In mijn kindertijd gingen we elk jaar drie weken naar Frankrijk, de Bretonse kust. Heerlijk was dat. Maar soms wilden mijn ouders ook wat anders, en zo kwamen we ooit in de Elzas terecht. Ook mooi, al misten wij kinderen toch wel de zee. Een van de Elzasser streekgerechten - naast zuurkool - was uienkoek: een hartige (maar toch wat zoetige) taart, die we bij een picknick koud uit het vuistje opaten. Grappig dat je zo'n smaak nooit vergeet. Om de koek allergievriendelijk te maken, heb ik de zure room en het ei vervangen door een brouwsel van gekookte rijst, cuisine en wat azijn. Dat klinkt niet erg lekker, maar het benadert heel goed de smaak van het originele recept. Voor het deeg gebruik ik pizzamix: vrij van melk en ei en het hoeft te rijzen.
Breng in een pannetje 1,25 dl cuisine met 0,75 dl water aan de kook en strooi de rijst erin. Dek af en kook zachtjes in zo’n 20 minuten (door de room duurt het langer dan de gebruikelijke 8 minuten) gaar en tot een soort pap. Doe deze over in een maatbeker en vul met cuisine aan tot 1,5 dl. Voeg de azijn toe en pureer het geheel met een staafmixer tot een zo glad mogelijke pasta. Een beetje korrelig blijft het altijd wel.
Vet een quiche- of taartvorm (20-24 cm doorsnee) in met olie. Roer de pizzabodemmix, 70 ml water en de olijfolie met een lepel door elkaar in een kom en kneed het vervolgens met de hand snel tot een mooi deeg. Druk dit tot een dunne laag uit in de vorm, met een iets opstaande deegrand (1 cm).
Verwarm de oven voor op 180°C. Pel en halveer de uien en snijd in dunne plakken. Snijd het spek in reepjes en bak deze rustig uit in een koekenpan, zonder toevoeging van vet. Zijn de spekstukjes bruin en krokant, voeg dan de uien toe en bak in een minuut of 3 al omscheppend glazig. Roer karweizaad, peper en bloem erdoor en tot slot het rijst-cuisinemengsel. Doe de taartvulling over in de met deeg beklede bakvorm en zet in het midden van de oven. Laat in 30 minuten mooi gaar en bruin worden. Zowel warm als op kamertemperatuur lekker!