Worstenbroodjes

Worstenbroodjes

Voor 15 broodjes:
225 gram bloem
half zakje gedroogde gist
halve theelepel zout
3 eetlepels zonnebloemolie
100-120 ml lauw water
500 gram varkensgehakt
20 gram paneermeel
1 theelepel zout
flinke snuif peper
derde theelepel nootmuskaat 

Bij vrijwel elke zichzelf respecterende Oud Hollandsche Gebakkraam zijn tegenwoordig zuivel- en eivrije bollen te bekomen. Ook allergie biedt handel! En dat is maar goed ook. Ik heb het niet zo op de oliebollenbakkerij... Altijd dat zoeken naar de juiste olietemperatuur. Dat eerste exemplaar, vanbuiten al donkerbruin, maar vanbinnen nog rauw met vloeibaar deeg. Die walm, die in je kleren en je haar gaat zitten. Het huis, dat na een kwartier luchten nóg stinkt. En dan heb ik het niet eens over de twee liter prima olie, na die ene keer bakken nergens meer goed voor. Derhalve begeef ik mij op oudjaarsmorgen al sinds jaren naar deze of gene kraam voor een grote zak oliebollen met poedersuiker, en ik heb nog nooit nul op rekest gekregen. 

Dat scheelt me een hoop stress, hoewel ik eerlijk moet bekennen dat ik vroeger meestal na het bereiden en laten rijzen van het deeg mijn snor drukte en mijn man, gewapend met twee lepels en een schuimspaan, de keuken in stuurde. Maar toch.
In de eko-winkel zijn eind december trouwens ook glutenvrije bollen te koop. Op deze plek vind je voor het op handen zijnde Oudjaar dan ook geen oliebollenrecept, ik laat het zonder schuldgevoel vrolijk achterwege. Fanatieke zelfbakkers vinden evengoed wel ergens een allergeenvrije formule voor het beslag, hier op het www of natuurlijk in ons kwartaalblad Allergie en Voeding. Graag maak ik jullie dus deelgenoot van een ander groot genoegen, dat je overigens vrijwel nergens kunt vinden zonder melk of ei: overheerlijk handgemaakt worstenbrood. Toegegeven, het is best wat werk, maar je huis gaat er ten minste lekker van ruiken. En je kunt ze ook vantevoren maken en invriezen. Even in de oven voor gebruik en ze zijn weer warm en knapperig. Heerlijk bij de koffie, de luch, het Nieuwjaarsontbijt, of... ja, wanneer eigenlijk niet.

Ik gebruik puur varkensgehakt, maar half om half is ook een prima optie, zij het wat droger. Enkel rundergehakt is daarom nog minder geschikt, de broodjes moeten niet in je keel blijven steken natuurlijk... De nootmuskaat kan ook weggelaten worden indien die niet wordt verdragen. En wanneer je toch bezig bent, kun je natuurlijk ook meteen een dubbele portie maken. Maak er een gezellige bakochtend van met de kinderen! 

Zeef de bloem en roer de gistkorrels erdoor. Voeg zout en olie toe en daarna het water en kneed de massa in zeker 10 minuten tot een mooi soepel deeg. De bofkonten die in het bezit zijn van een keukenmachine zijn in enkele minuten klaar. Doe het deeg in een kom en laat afgedekt met een theedoek zeker een uur rijzen. 
Verdeel het deeg in 15 gelijke delen (ca. 24 gram) en vorm er bolletjes van. Laat die op een (met bakpapier beklede) bakplaat nog zo'n 10 minuten rusten. Maak intussen het gehakt gebruiksklaar: meng er paneermeel, zout, peper en nootmuskaat door. Vorm dan 15 gehaktrolletjes (à ca 35 gram) van zo'n 9 cm lang. 
Kneed een deegbolletjes even door tussen de handen. Rol het met een deegroller tot een ovaal lapje van zo'n 10 bij 15 cm en leg in het midden (in de lengte) een gehaktworstje. Klap nu eerst de twee korte kanten over de uiteinden van het worstje en vouw er daarna de lange kanten omheen. Leg met de naad naar beneden terug op de bakplaat met bakpapier en maak de overige broodjes. Leg ze een stukje uit elkaar zodat ze ruimte hebben om te rijzen. Bevochtig een theedoek met niet te koud water en bedek de broodjes hiermee. Laat ze zo nog eens 30 minuten narijzen.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Verwijder de theedoek en bak ze in 25-30 minuten gaar en goudbruin.  

 

Waardeer dit blogbericht:
0
Syllabub
Courgette-anijscake

Gerelateerde post