Koken met Yvonne

Bieten-chocolade tulband

Bieten-chocolade tulband

350 gram bloem
300 gram suiker
1 zakje bakpoeder (16 gram)
mespunt zout
250 gram vloeibare margarine
250 gram soja yoghurt naturel
(beker à 500 ml, Alpro)
100 gram pure chocolade
300 gram gekookte biet
zakje chocoladeglazuur
(100 gram, Baukje)


Een van mijn zelfgeknutselde lievelingsbaksels, het was meteen bij de eerste keer uitproberen raak en de tulband is nog nooit mislukt! De bieten voorkomen dat de cake droog wordt en geven hem een mooie, roodachtige kleur en fijne smaak, zeker in combinatie met de chocolade. Ik vind de cake op de tweede of zelfs derde dag het lekkerst, dus maak ik hem altijd ten minste een dag van tevoren. Uiteraard kun je ook een gewone rechthoekige cake bakken, een ronde - in een springvorm -, of cupcakes. Een hartvorm was natuurlijk helemaal leuk geweest voor Valentijn, maar het beslag is voor een vorm van 1,5 - 2 liter, dus ik heb gekozen voor een flinke tulband. De versierselen maken het dan weer wel lekker toepasselijk: suikerhartjes en (oneetbare) rozenblaadjes.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Rasp de bietjes en vervolgens de plak chocolade (Delicata van AH is in ieder geval melkvrij) op een fijne rasp. Vet de cakevorm in met wat olie en bestuif met een dun laagje bloem. Zeef in een beslagkom bloem en bakpoeder en voeg suiker en zout toe. Schenk er vervolgens de margarine en yoghurt bij en meng goed met een lepel tot er een egaal beslag ontstaat. Schep hier eerst de bietjes- en vervolgens de chocoladerasp doorheen. Schenk het beslag in de cakevorm en bak in 40 minuten gaar. Komt een houten prikker er droog uit, dan is de cake goed. Laat in de vorm afkoelen. Maak dan voorzichtig los van de randen met een prikker en keer hem om op een bord. 
Garneer met chocoladeglazuur (volg de aanwijzingen op de verpakking). Normaal gesproken vind ik hem dan al mooi genoeg. Maar versier hem eventueel verder naar eigen wens en naar gelegenheid. Bij Jamin en de supermarkt vind je vele soorten decoraties!

Waardeer dit blogbericht:
0
Pittige pastasaus met spinazie
Currybouillon met kip en rijst

Gerelateerde post