170 gram biscuits
80 gram margarine
wat olie om in te vetten
2 kuipjes Tofutti Creamy Smooth
Original* (à 225 gram)
sap van 1 limoen
3 zakjes vanillesuiker (à 8 gram)
1 potje bio aardbeien fruitspread
(250 gram, AH)
250 gram aardbeien ter garnering
Cheesecake, de Amerikaanse versie van de hier welbekende kwarktaart, is een smeuïg gebak op basis van roomkaas dat wordt bereid in de oven. Met Tofutti, een vervanging voor roomkaas op sojabasis (te koop bij de natuurvoedingswinkel) is gemakkelijk een lekkere zuivelvrije variant te maken. Daamee kun je volop variëren: gebruik bijvoorbeeld in plaats van aardbeien andere jam- en zachte fruitsoorten als banaan, bosvruchten, of kersen. Handig om te weten is dat geharde margarine een knapperige bodem geeft, terwijl deze bij vloeibare margarine wat papperiger blijft, maar de smaak is evengoed prima. Een kwestie van voorkeur (of wat voor handen is) dus. Volkoren biscuits geven het meeste smaak, ik gebruik de Digestives van Verkade.
Aangezien de vulling na het bakken vrij vloeibaar is en goed op moet stijven, kun je de taart het beste een dag van tevoren bereiden.
Verwarm de oven voor op 175 graden. Trek de omtrek van een springvorm (ca 24 cm doorsnee) over op een stuk bakpapier, knip uit en beleg hier de bodem mee. Vet de binnenzijde van de ring licht in met wat olie. Verkruimel de biscuits in een kom, smelt de margarine (maar laat niet bruin worden) en roer deze er doorheen. Schep het kruimelmengsel in de springvorm en druk met een lepel goed aan tot een stevige bodem met een opstaande rand.
Meng met een mixer Tofutti met limoensap, jam, vanillesuiker en zout in een grote kom tot een romige massa. Klop tot de klontjes verdwenen zijn. Schenk over de kruimelbodem en bak in het midden van de oven in ca 45 minuten gaar. De vulling kan flink bol gaan staan, maar zakt eenmaal uit de oven vanzelf weer terug tot normale proporties. Neem de gare cheesecake uit de oven, laat in de vorm afkoelen en daarna nog een nacht in de koelkast opstijven. Maak voor het serveren de ring voorzichtig met een houten prikker of een mes los van de taart. Garneer met gehalveerde aardbeien.