Haverkoekjes voor Halloween

Haverkoekjes voor Halloween

Voor twee bakplaten:
300 gram havermout
150 gram koude geharde margarine
75 gram suiker
3 zakjes vanillesuiker
snuf zout
1,5 eetlepel plantaardige melk
chocolade of glazuur
  naar keuze om te dippen


Gewone zandkoekjes zijn - ook zonder koemelk en ei - makkelijk te maken: men neme 1 deel suiker, 2 delen margarine en 3 delen bloem en volgt het (overal te vinden) standaard recept. Wanneer je geen tarwe verdraagt (of gewoon wat afwisseling wilt), zijn ze ook met haver te bereiden. Let er voor een glutenvrij dieet wel op dat je glutenvrije (dus onbesmette) haver neemt. Dit staat op de verpakking aangeduid. Haver geeft net wat etra smaak, ook mooi meegenomen.

Doe de havermout in een keukenmachine of in de hakmolen van een staafmixer. Maal in ca 30 seconden tot meel. Geeft niet als het wat grover is. Doe in een kom en voeg suiker, vanillesuiker en zout toe. Snijd de margarine in blokjes en wrijf deze met de vingertoppen door het havermengsel. Ga door tot er geen boter meer als zodanig herkenbaar is. Doe dan de 'melk' erbij en kneed het geheel snel tot een samenhangende bal. Wikkel in vershoudfolie en laat een uurtje rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Rol de deegbal uit tot een plak van ongeveer een halve centimeter dik. Dit gaat het makkelijkst tussen twee stukken bakpapier. Steek er vormpjes naar keuze uit. In veel winkels en op internet vind je de leukste koekstekers, als vleermuizen, pompoenen, heksenhoeden, spoken of, zoals in dit geval, bezempjes. Leg op een bakplaat met bakpapier, en bak in 15 - 20 minuten gaar. Laat niet te bruin worden, dus houd de boel vanaf een kwartiertje in de gaten. Hevel over op een rooster en laat helemaal afkoelen. Desgewenst kun je nu je koekjes afwerken met gesmolten chocolade of glazuur. Ook bijvoorbeeld eetbare oogjes zijn erg leuk. 

* Met voedingskleurstof kun je van wit glazuur elke gewenste kleur maken, bijvoorbeeld monsterlijk groen of pompoen-oranje.

Waardeer dit blogbericht:
0
Appeltaart in een glaasje
Kruidige wortelsoep

Gerelateerde post