Koken met Yvonne

Chocoladesiroop

Chocoladesiroop

75 ml cacaopoeder
150 ml water
250 ml (riet)suiker
mespuntje zout
theelepel vanille-extract
(of merg van 1 vanillestokje)

 

Soms is het leven hard voor mensen met een voedseluitdaging. Kijk in de zomer maar eens om je heen, overal lopen of zitten mensen te eten: appelgebak met slagroom, grote ijscoupes, lekkere cocktails. En wat moet je dan... Juist, je gaat op zoek naar vervanging. En je neemt zeker geen genoegen met 'minder'. Dat geldt zowel voor de smaak, als voor het uiterlijk van wat je eet, want het oog wil ook wat en een mooie presentatie is vaak al de helft van de lol. In feite is dit de reden waarom ik me in het koken voor deze doelgroep ben gaan verdiepen. Was ik met mijn peuter aan het winkelen, kreeg de ene dreumes een krentenbol: verboden. Een ander een plakje kaas of worst: verboden. De volgende liep te likken aan een ijsje: verboden.

Evert viel het eerlijk gezegd niet op, maar mij raakte het hard. Op die momenten nam ik me voor om het leven dan ten minste binnenshuis heel gewoon (in de zin van 'niet anders dan de rest'), veilig en vooral lekker te maken. Waar je bij kleintjes nog wegkomt met iets simpels, ontstaat er op latere leeftijd al snel meer bewustwording van de oneerlijkheid van een dieet. Op de buitenwereld mag ik dan weinig invloed hebben, hier in huis is de allergie niet eens een issue. Het is onze eet- en leefstijl geworden, met een optimale benutting van al het lekkere dat het dieet ons toelaat. Gelukkig zijn er steeds meer producten te koop en leer en ontdek ik ook steeds meer trucjes om eten tot een feest te maken. Sinds er opklopbare room zonder zuivel te koop is, is er voor ons een dessert-wereld opengegaan. En nagerechten en drankjes (als ijs en koffie) kun je nog lekkerder maken met bijvoordbeeld chocoladesiroop! 

Zo gemaakt en in de koelkast lang houdbaar. Alle, dus ook de droge ingrediënten, zijn in een maatbeker in ml gemeten; we doen gewoon net of ze vloeibaar zijn: makkelijk en zo is de verhouding exact goed. Voor ca. 400 ml siroop: Zet het water met de suiker in een pannetje op het vuur en laat de suiker rustig smelten. Welke suiker je gebruikt zal de smaak wel iets beïnvloeden, maar het is geen wet van Meden en Perzen. Ikzelf heb een restje bruine basterdsuiker, een restje rietsuiker en ongeveer de helft aan gewone kristalsuiker gebruikt. Roer regelmatig en schep intussen zoveel vocht uit de pan bij het cacaopoeder dat je er een glad papje van kunt roeren. Is de suiker helemaal gesmolten, roer het cacaopapje dan goed door de suikeroplossing en laat de siroop 5 minuten zachtjes koken. Voeg op het eind zout en vanille toe. Schenk in een schone, afsluitbare fles. De siroop wordt bij bewaren in de koelkast lekker stroperig.

Hier alvast een heerlijk recept voor een warme dag: meng 3 cl koude espresso met 2 cl chocoladesiroop. Roer er drie (gecrushte) ijsblokjes door en schenk in een mooi glas. Bitterzoet genieten!

 

Waardeer dit blogbericht:
3
Rijstsalade
Rijst-citroentaart

Gerelateerde post