Koken met Yvonne

Perenwodka

Perenwodka

4 eetrijpe handperen
ca 1/3 liter wodka
1 vanillestokje
1 citroen (alleen de schil)








Vind je likeur vaak ook net wat te zoet, maar houd je wel van een fris en fruitige alcoholische versnapering op z'n tijd? Probeer dan eens deze perenwodka. Makkelijk te maken, klaar binnen een week en vooral ook erg lekker op een koude winterdag, als afsluiter van de avondmaaltijd. Als limoncello, eigenlijk, maar dan zonder de toegevoegde suikers. Drink het ijskoud. Ik heb mijn fles in de vriezer liggen. Omdat ik van de troebele versie houd, dus met nog wat perenpulp erin, moet hij eerst even wat ontdooien voor hij schenkbaar is. Maar hoe beter gezeefd, hoe helderder de drank en hoe minder vast hij zal bevriezen. Je hebt zeker niet de duurste wodka nodig, ik neem meestal net wat in de aanbieding is, als hij maar 'naturel' is.

Zet een weckpot van een liter klaar. Schil een peer, snijd in kwarten en verwijder het klokhuis. Snijd de kwarten in plakjes en doe deze in de pot. Giet er meteen wat wodka over, anders wordt het vruchtvlees bruin. Verwerk de overige peren op dezelfde wijze. Giet er uiteindelijk zoveel wodka overheen dat de peren goed onderstaan. Snijd het vanillestokje open, schraap het merg eruit en doe dat, samen met de leeggeschraapte peulhelften in de pot. Haal tot slot met een dunschiller een flinke sliert schil van een (biologische, goed gewassen) citroen. Zorg dat er vooral niet teveel wit aan zit, want dat maakt de drank bitter. Doe bij de drank in wording en sluit het deksel op de rubber ring. Schud een keer goed en zet nu 5 -7 dagen op een donkere, niet te warme plek. Ik zet hem altijd ergens boven in een kast. Schud de boel dagelijks even goed om. Langzaamaan kan het goedje bruin worden, dat is prima.
Giet de inhoud na een week door een fijne zeef boven een kom. Verwijder vanillestokje en citroenschil. Prak de peren tot moes met een vork. Wrijf niet door de zeef, maar zorg dat het meeste vocht in de kom loopt, door goed met de zeef te schudden. Gooi de perenmoes weg, maak de zeef schoon en gooi het vocht er boven een andere kom nog eens door. Laat de zeef boven de kom rondwalsen, tot al het vocht doorgelopen is er alleen nog maar vaste pulp overblijft, als een soort grote klodder. Wat er nu in de kom zit, is voor mij het perfecte eindproduct. Ik heb wellicht de illusie dat ik zo nog wat extra vitamines en vezels meepak. Wil je de wodka helderder, zeef dan nog een derde maal, met een schone theedoek in de zeef. Doe de perenwodka met een trechter over in een fles en bewaar deze in de vriezer. Is de drank bevroren, zet hem dan voor gebruik (of voor de maaltijd) alvast in de koelkast om wat te te ontdooien. 

NB De kleur van de drank verschilt per keer, varierend van bleekgeel tot roodbruinig. Dat hangt af van de soort peren en het stadium van rijpheid, soms worden de peren al bruin in de pot. Dat heeft geen invloed op de smaak. Ook kan het misschien liggen aan de ingrediënten: soms gebruik in in plaats van vanille een kaneelstokje of gekneusde kardemompeulen. Aarzel niet om te experimenteren!

Waardeer dit blogbericht:
3
Kikkererwtencurry
Gevulde spiraalbroodjes

Gerelateerde post