1 kuipje Creamy Smooth Original
(Tofutti, 225 gram, eko-winkel)
200 ml soja cuisine
250 ml water
250 gram witte basterdsuiker
225 gram polenta (maïsgries)
halve theelepel gemalen kruidnagel
halve theelepel zout
1 theelepel vanille-extract (of
merg van 1 vanillestokje)
25 gram (vloeibare) margarine
100 - 150 gram ontpitte kersen
Sinds ik de polenta heb (her)ontdekt, ben ik een gelukkig mens. Er is zoveel mogelijk - hartig en zoet, zacht of knapperig gebakken - dat ik een geheel nieuwe inspiratiebron lijk te hebben aangeboord. Deze keer dus een zoet polentabaksel met kersen. Met deze cake, op basis van maïs en soja, kun je volop variëren. Neem in plaats van de kersen bijvoorbeeld een geschilde en in blokjes gesneden appel of peer en vervang kruidnagel door kaneel. Probeer in rum gewelde rozijnen met een snufje nootmuskaat. Combineer pruimen met koekkruiden. Wat je maar in huis hebt of gewoon wat je lekker vindt. Er komen geen eieren of tarwe aan te pas en het recept is erg simpel te maken. Probeer het maar!
Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet een springvorm (zo'n 24 - 26 cm doorsnee) in met wat olie. Ik heb hier een vierkant exemplaar gebruikt van 24 x 24 cm, maar iets kleiner kan ook. Doe de Creamy Smooth 'roomkaas' in een flinke kom en prak een beetje los. Voeg er de cuisine en het koude water aan toe en meng met een garde tot een gladde massa ontstaat. Werk ook de laatste klontjes weg. Roer dan de suiker erdoor. Strooi al roerende langzaam de polenta erbij en maak het beslag af met margarine, zout, kruidnagel en vanille-extract.
Schenk het mengsel in de bakvorm. Verdeel de kersen erover (ik heb diepvrieskersen gebruikt), ze zakken tijdens het bakken vanzelf naar de bodem. Plaats in het midden van de oven en laat in ongeveer 1,5 uur in de bruin en gaar worden. Draai de oven het laatste halfuur terug naar 100 graden. Serveer met poedersuiker. Zowel warm als koud erg lekker!