Koken met Yvonne

Pompoen cheesecake

Pompoen cheesecake

200 gram koffieleutjes
4 eetlepels zonnebloemolie
2 kuipjes Tofutti creamy smooth original (à 225 gram)
500 gram puree van flespompoen*
110 gram bruine suiker
90 gram kristalsuiker
1 eetlepel maizena
1 eetlepel vanille-extract (of merg van 1 stokje)
1 theelepel kaneel
halve theelepel gemberpoeder
snufje nootmuskaat
snufje gemalen kruidnagel

Bij pompoen denken we altijd aan herfst. Gelukkig is de pompoen tegenwoordig het hele jaar door verkrijgbaar, zowel de gewone, als de flesvariant. Met de puree kun je heerlijke dingen maken, zoals ik komende weken zal laten zien. Te beginnen met een heerlijk cheesecake, die je een dag van tevoren maakt. Puree, de basis van de taart, bereiden kan heel makkelijk. Je kunt een pompoen schillen, ontdoen van zaden en draden, in blokjes snijden en daarna stoven in wat water. Dat is echter nogal bewerkelijk en er gaan goede voedingsstoffen in het water verloren. Liever bereid ik de puree in de oven, omdat de smaak veel geconcentreerder is. Er kunnen ook meteen meerdere pompoenen te gelijk worden gegaard. 

Op deze manier blijft er na bewerking iets meer dan de helft van het oorspronkelijke gewicht aan over.

* Werkwijze pompoenpuree:
Verwarm de oven voor op 175°C. Was en halveer de (gewone oranje of fles)pompoen. Schep en schraap met een lepel de draden en pitten eruit. Leg de helften met het snijvlak naar beneden op een bakplaat met bakpapier en bak de pompoen 40 - 50 minuten in het midden van de oven, tot de helften zacht aanvoelen. Laat afkoelen. De schil laat nu heel makkelijk los. Verwijder deze en pureer het vruchtvlees met een staafmixer. Vang eventueel losgekomen vocht op en roer dit door de puree.

En dan de taart, die veel lekkerder is dan de foto doet vermoeden! Verwarm de oven voor op 170°C. Vet een springvorm (24 cm) in met wat neutrale olie. Verkruimel de koekjes in een kom en roer de olie erdoor. Verdeel het kruimelmengsel over de bodem van de vorm en druk een beetje aan. 
Meng in een kom alle verdere ingrediënten (van Tofutti t/m kruidnagel) met een electrische mixer tot een mooie gladde taartvulling. Schenk over de bodem en strijk glad. Bak 45 minuten in het midden van de oven. Laat afkoelen, verwijder het eventuele donkere (bittere) vel bovenop – dat gaat nu heel gemakkelijk – en laat vervolgens een nacht afgedekt in de koelkast staan. Serveer eventueel met plantaardige slagroom (Alpro, Soyatoo).

Waardeer dit blogbericht:
3
Bagna cauda
Pompoenbrood

Gerelateerde post