Pompoenbrood

Pompoenbrood

250 gram bloem
250 gram volkorenbloem
1 zakje gedroogde gist
20 gram margarine
2 theelepels zout
1 theelepel suiker
1 theelepel (appelcider)azijn
350 gram pompoenpuree
     Prachtig van kleur en subtiel van smaak, dat is dit pompoenbrood. Gemaakt met puree van de gewone kleine oranje pompoen die het hele jaar door verkrijgbaar is in de supermarkt. Hier lees je hoe je deze puree (heel gemakkelijk!) maakt. De pompoen - familie van de courgette, de komkommer en de meloen - is voedzaam, wellicht ontstekingsremmend, bevat volop vitaminen, mineralen en zelfs omega3-vetten (waardoor het tot de zogenaamde brainfoods wordt gerekend, die het denkvermogen bevorderen) en bevat slechts weinig calorieën: 14 Kcal per 100 gam gekookt produkt. Leuk weetje: om 100 gram gekookte pompoen te verbranden moet iemand van 75 kilo ongeveer 12 minuten tv kijken, 1 minuut fietsen, of 2 minuten stevig doorwandelen.

Reden genoeg om eens zo'n mooi en lekker geel-oranje brood op tafel te zetten! 

Kneed een deeg van alle ingrediënten, met de hand (10 minuten) of met de keukenmachine (2 minuten). Het moet soepel aanvoelen; voeg indien nodig een beetje water toe (hooguit een eetlepel per keer). Doe de deegbol in een kom, dek af met een vochtige theedoek en laat ten minste een uur rijzen. 
Kneed het gerezen deeg even door en vorm er een mooie bol van. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Druk de bol wat plat en laat afgedekt met de theedoek nog zeker een half uur narijzen.
Verwarm de oven voor op 170°C. Kerf met een scherp mes een kruis bovenin het gerezen brood, kwast het brood in met water, stuif er nog wat bloem over en bak het in de oven in een minuut of 45 gaar en bruin. 

Foto: Janeczka Milton

Waardeer dit blogbericht:
6
Pompoen cheesecake
Matcha fudge

Gerelateerde post