Geroosterde pompoen

Geroosterde pompoen

1 kleine pompoen
olijfolie
balsamicoazijn
1 dessertlepel grof zeezout
Nu we deze maand een nieuwe koning en koningin krijgen en april dus extra feestelijk is, word ik waarschijnlijk geacht met een gezellig oranjerecept op de proppen te komen. Ik heb er even over moeten nadenken, zoveel oranje gerechten heb ik niet in mijn repertoire. En om nu weer met een (weliswaar oranje geglazuurd) cakeje te komen leek me wat eentonig. Daarom heb ik gekozen voor geroosterde pompoen. Nu roept dat wellicht de vraag op wat daar dan zo feestelijk aan is. Nou, om te beginnen is het echt verdraaid lekker. En verder: kennen we niet allemaal het sprookje van de pompoen die in een prachtige prinsessenkoets veranderde? De pompoen is sierlijk en mooi van kleur en dus wel degelijk feestmateriaal, heb ik besloten.

Eigenlijk had ik dit simpele en lichtelijk herfstige recept hier pas over een half jaar willen delen. Maar pompoenen zijn op dit moment nog volop verkrijgbaar in de supermarkt, dus bij deze: een oranje lekkere aanvulling op de avondmaaltijd. Eet hem met een stuk knapperig brood of wat aardappelsalade en eventueel een lekker stukje vlees. Of gewoon zo uit het vuistje, wat ik zelf graag doe.

Verwarm de oven voor op de allerheetste stand (ongeveer 250 graden). Was en halveer de pompoen en schep met een lepel de pitten en draden uit het binnenste. Schillen is niet nodig. Snijd de twee helften in repen van circa twee centimeter dik en doe ze in een grote kom. Schenk er een flinke scheut olie overheen en hussel met de handen goed door elkaar, zodat alle zijden ingevet zijn. Leg de pompoenrepen op een met bakpapier beklede bakplaat. Sprenkel er balsamicoazijn overheen en bestrooi tot slot met de grove zoutkorrels. Schuif de plaat op de hoogste positie in de oven en laat in een half uur gaar worden met mooie gecaramelliseerde randjes. Voor de variatie kun je er voor het bakken ook nog wat verse tijmblaadjes overheen strooien.

Waardeer dit blogbericht:
0
Varkensfilet met kruidenkorst
Falafelburgers

Gerelateerde post