250 ml rode wijn
halve sinaasappel in plakjes
1 kaneelstokje, 3 kruidnagels
250 gram bloem
1 pakje Dr. Oetker Kookpudding Vanille
180 gram suiker, kwart theelepel zout
1 theelepel baksoda
100 ml rijst- of zonnebloemolie
100 ml spa rood
90 gram poedersuiker, gezeefd
snuf kaneel
(kerstig) decoratiesuikerwerk*
Volgende week is het al Kerstmis, dus vandaag een laatste kerstrecept. Nog even wat leuks voor in de boom, op je bord, of toch maar meteen in je mond. In Duitsland ontdekte ik dat puddingpoeder op basis van maiszetmeel heel goed werkt om cake een mooie structuur te geven wanneer je geen ei gebruikt, zeker in combinatie met koolzuurhoudend water. Deze winterse cakevariant heeft een subtiele glühweinsmaak. Bereid de glühwein liefst een dag van tevoren, zodat die een nachtje in de koelkast kan trekken. De kerstsprinkels ter versiering zijn in verschillende kleuren en vormen te koop in gespecialiseerde zaken en via internet, bijvoorbeeld van Funcakes, CK Products, PME en Wilton.
Bereid eerst de glühwein, liefst een dag van tevoren. Doe daarvoor 250 ml rode wijn in een pannetje met de sinaasappelplakjes, het kaneelstokje en de kruidnagels. Breng tegen de kook aan en laat een half uurtje zachtjes sudderen. Laat afkoelen en zet afgedekt in de koelkast tot gebruik.
Verwarm de oven voor op 180°C graden. Verwijder met een zeef sinaasappelschijfjes, kaneelstokje en kruidnagels uit de glühwein en houd 4 eetlepels van het vocht apart in een kopje. Zet papieren cakevormpjes in een muffinblik of vet andere vormpjes - zoals de mini-tulbandjes op de foto - in met wat neutrale olie. Zeef de bloem in een kom en doe daar puddingpoeder, suiker, zout en baksoda bij. Roer door elkaar. Schenk de glühwein (minus die 4 eetlepels dus) erbij en roer glad. Roer dan de olie erdoor en vervolgens het bruiswater en meng tot een mooie gladde massa. Verdeel over de cakevormpjes (niet verder dan tot driekwart vullen). Bak in het midden van de oven in 20 - 25 minuten gaar. Laat op een rooster afkoelen.
Meng de poedersuiker met de achtergebleven 4 lepels glühwein en een snufje kaneel in een kommetje, om het glazuur te maken. Dip steeds een cakeje met de bovenzijde in dit glazuur, en vervolgens in kerst-mix, of sprenkel er een andere eetbare decoratie overheen. Laat goed drogen.
Foto: Janeczka Milton