Peer in bladerdeeg met Amaretto-stroop*

Peer in bladerdeeg met Amaretto-stroop*

1 vanillestokje
240 ml amaretto DiSaronno*
4 eetrijpe handperen
4 lepeltjes bramenjam
4 plakjes bladerdeeg
  (bv Koopmans Original)
wat suiker

Het is weer perentijd! Dat vraagt om een recept natuurlijk: peren in een jasje van bladerdeeg. Ik koop voor het gemak eetrijpe vruchten. Deze bewaar je na aankoop het best in de koelkast. Nog niet rijpe peren mogen gewoon in de fruitschaal tot ze wat zachter zijn. Bewaar ze dan koel. Gebruik je kleine dikke peertjes (Doyenne du Comice), dan kun je ze ook leuk rechtopstaand bakken, als je ze aan de onderkant afplat door een klein plakje af te snijden. Conference-peren vallen helaas om, en gaan dus liggend de oven in.
*Fijne verrassing: In Amaretto diSaronno is geen amandel of noot te bekennen...  

Bij andere merken kan het weer anders zijn, maar deze likeur verkrijgt zijn specifieke smaak in ieder geval door abrikozenpitten. De drank is dus veilig te gebruiken bij noten-allergie. Uiteraard is de peer ook zonder de saus lekker. Je kunt natuurlijk sowieso volop variëren, bijvoorbeeld appeltjes in plaats van peer, kaneel in plaats van vanille, port of kaneellikeur in plaats van amaretto.

Snijd de vanillepeul doormidden en schraap het merg eruit. Doe dat met de lege stokjes bij de amaretto bij een pannetje en breng aan de kook. Laat op halfhoog vuur in 10 - 15 minuten tot bijna een kwart inkoken (70 ml), verwijder de stokjes en laat afkoelen.

Leg de plakjes bladerdeeg uitgespreid op het aanrecht te ontdooien. Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de peren, maar laat de steeltjes indien mogelijk zitten. Dep droog met keukenpapier. Snijd elke peer in de lengte doormidden en verwijder voorzichtig het klokhuis met een (meloenbolletjes)lepeltje. Snijd ook de donkere groeiaanzet aan de onderkant weg. Dep de peer binnenin droog, vul de klokhuisholte met een lepeltje jam en leg beide helften terug op elkaar.

Snijd de plakjes bladerdeeg met 5 halen van een mes in 6 repen van 1 - 1,5 cm en wikkel deze als een lang lint spiraalsgewijs om de peren heen. Het begin is wat lastig, maar het helpt om de peer goed droog te deppen. Laat het steeltje uitsteken. Is de steel echter verdwenen, steek er dan eventueel een stukje (leegeschraapte) vanillepeul voor in de plaats. Zet de peer even rechtop en boetseer het deeg voorzichtig met de handen wat verder naar benden. Het is niet erg als de onderkant een stukje onbedekt blijft. Plaats op een bakblik met bakpapier en strooi er wat suiker overheen. 
Eventueel kun je per peer nog 2 blaadjes snijden uit een ander plakje bladerdeeg. Maak deze vast aan het steeltje, maar verwijder voor je eventueel gaat grillen, want ze verbranden relatief snel. (Omdat ze erg donker worden zou ik ze sowieso niet opeten, maar ze staan gewoon erg leuk.)
Bak nu 25 minuten in het midden van de hete oven en zet daarna eventueel nog even de grill erop voor een mooi kleurtje. Blijf er dan wel bij staan, want het gaat snel! Serveer warm of koud, met de amarettostroop.

 

 

Waardeer dit blogbericht:
0
Crêpes Suzette
Pompoen-cheesecakeijs

Gerelateerde post