Meringue-lollies met framboos

Meringue-lollies met framboos

Meringue (ca 15 stuks):
blik kikkererwten (AH-huismerk)
50 ml suiker
Frambozenpuree:
100 gram (diepvries)frambozen
20 gram suiker
2 eetlepel water

Een hele poos geleden stuitte ik op internet op een ei-vrij recept van meringues
, je weet wel, die opgeklopte en krokant gebakken eiwitschuimpjes. Niet te geloven, maar van het kookvocht van kikkererwten (aqua faba) zijn ze inderdaad in een handomdraai te maken. Op de website Aquafaba.com lees je er alles over! Van de kikkererwt zelf proef je eigenlijk niks meer. De meringues moeten wel helemaal goed drogen, dus maak ze liefst een dag van tevoren. De variant die ik bedacht - met friszure fruitpuree - smaakt verbazend goed. Serveer de overgebleven frambozenpuree erbij om te dippen.

Ik heb ondervonden dat bijvoorbeeld Bonduelle vrijwel geen opgiet-water in de blikjes doet. AH heeft echter de perfecte (flinke) hoeveelheid, die ook nog eens goed van consistentie is. Deze beveel ik dan ook aan.

Bereid eerst de fruitpuree. Laat de frambozen (eventueel in een pannetje) ontdooien. Wrijf ze goed door een theezeefje en verwarm de puree in een pannetje met de suiker en het water. Laat even doorkoken tot de suiker is opgelost en zet opzij om af te koelen.

Hang een zeef boven een kom en laat de kikkererwten uitlekken. De erwten zelf gebruiken we niet, die kun je verwerken in curry, een salade, falafel, etc. Verwarm de oven voor op 100°C en beleg een bakplaat én een ovenrooster met bakpapier.
Neem 50 ml kikkererwtenvocht en meet alvast in een maatbeker een even groot deel suiker af (50 ml). Doe het vocht in een beslagkom en klop met een elektrische mixer op de hoogste stand. Vrijwel meteen zal het gaan schuimen, ga door tot het vocht wit kleurt en uiteindelijk op geklopte slagroom lijkt. Giet er dan al kloppend, langzaam, de suiker bij en klop verder tot de massa helemaal stijf is. Je kunt de kom nu op z'n kop houden, net als bij geslagen eiwit.
Verdeel bolletjes schuim over bakplaat en rooster met een dessertlepel. Schep een kleine theelepel frambozenpuree op elk schuimhoopje en roer met een prikker, zodat je een gemarmerd effect bovenop krijgt en de meringue mooi rond wordt. Schuif er tot slot satéprikkers in, als lolliestokjes. Plaats de bakplaat en het rooster in de oven en laat de lollies minimaal 90 minuten drogen. Zet de oven uit, maar laat deze dicht, tot hij helemaal is afgekoeld, desnoods een paar uur. Een dag later zijn de lollies nog steeds mooi bros. Bewaar je ze langer, doe dat dan in een afgesloten trommel.

Foto: Mattie Aarts


Waardeer dit blogbericht:
1
Roomijs met bramen- (of andere) jam
Kaneelbolletjes met pruimenvulling

Gerelateerde post