Iers sodabrood

Iers sodabrood

300 gram volkorenmeel
5 flinke eetlepels tarwezemelen
100 gram witte bloem
1 theelepel zout
1 theelepel dubbelkoolzure soda
35 gram margarine
250 ml soja- of rijstmelk
50 ml sinaasappelsap
Een jaar of 10 geleden, toen er nog weinig brood zonder koemelk in de winkels lag, was ik een poosje verslaafd aan het zelf bakken ervan. Ik genoot van het hele proces, van het afwegen en daarna kneden van de ingrediënten, hoewel ik dat laatste regelmatig ook de keukenmachine liet doen, tot het rijzen en uiteindelijk vormen van het brood. En die heerlijke geur tijdens het bakken. Om maar niet te spreken van het proeven van de knapperige warme korst! Een jaar lang ging ik me regelmatig aan woeste bakpartijen te buiten, maar toen er eenmaal meer broodkeus kwam in de supermarkt ben ik er vrij snel ook weer mee gestopt. Nu heb ik vaak het geduld niet meer, omdat het rijzen en nogmaals laten rusten van het deeg toch wel enige inplanning in de dag vereist.

Eigenlijk jammer. Gelukkig is er ook broodsoort die je zomaar in een opwelling kunt bakken, zelfs wanneer je maar een uurtje de tijd hebt. Dat komt omdat er geen gist, maar dubbelkoolsure soda (lees er hier meer over)  - vandaar de naam Sodabrood - in gaat, waardoor het brood pas in de oven rijst en niet vooraf. Je hoeft zelfs niet te kneden! De Ieren, creatief geworden door de armoede, wisten van simpele ingrediënten een goede, eerlijke maaltijd te bereiden. Omdat gist in het vochtige klimaat snel verzuurde, gebruikten ze baksoda, die zeker niet te vervangen is door ons bakpoeder. Het sodabrood is kruimelig en bros en heeft een specifieke geur. Traditioneel wordt karnmemelk gebruikt, omdat soda een zuur nodig heeft om tot werking te komen. Ter vervanging daarvan gebruik ik soja- of rijstmelk met wat sinaasappelsap. Het brood gaat hier vaak in één keer op, maar mocht er wat over zijn: door de kruimelige structuur wordt het gauw droog. Uit de broodrooster is het de volgende dag echter nog erg lekker. 

Verwarm de oven voor op 220 graden en bedek een bakplaat met bakpapier. Meng alle droge ingrediënten in een kom en kneed daar vervolgens met de vingertoppen de margarine (ik gebruik gewoon die uit een knijpfles) doorheen, tot je een soort broodkruim krijgt. Meng sojamelk met sinaasappelsap en roer dat er vervolgens beetje voor beetje met een pannenkoekmes doorheen, tot een slap, kleverig deeg ontstaat. Bestuif de handen met bloem, kneed het deeg nog een paar keer en vorm het tot een bal. 
Vorm er op de bakplaat een mooi rond brood van (zo'n 19 cm doorsnee en 2,5 cm dik). Kerf met een mes een diep kruis in de bovenkant, zodat er vier 'delen' ontstaan. Bak het direct in de voorverwarmde oven in ca 40 minuten bruin. Zet de temperatuur na 10 minuten echter terug op 200 graden. Het brood is gaar als het hol klinkt wanneer je op de onderkant klopt. Laat het enigszins afkoelen op een rooster en eet het met een soep of stoofpot, of gewoon zo, met een beetje margarine.

Waardeer dit blogbericht:
1
Kleine kaneeldonuts
Parfait-duo van frambozen en honing

Gerelateerde post