Parfait-duo van frambozen en honing

Parfait-duo van frambozen en honing

1 pakje opklopbare room 
1 vanillestokje
125 gram frambozen
2 eetlepels suiker
3,5 eetlepel vloeibare honingDit verrukkelijke toetje is verrassend eenvoudig te maken. En laat je niet misleiden door de sjieke naam, want we hebben het hier gewoon over 'ijs'. Het bijzondere aan parfait is echter dat het bereid kan worden zonder te roeren - altijd goed voor mensen met een luie inborst - en je er dus ook geen machine voor nodig hebt. Het wordt dan ook wel 'stilstaand ijs' genoemd. De eierdooiers uit het traditionele recept laat ik eenvoudig weg, lekker is het toch wel!  Verder kun je met alle smaken varieren die je creativiteit je ingeeft. Zelfs niet-ingevroren is het eerlijk gezegd al lekker, je hebt dan een soort mousse. Je kunt er ook een paar eetlepels drank als whisky, likeur of Grandmarnier in verwerken voor een volwassen toets. 

Goed afgesloten blijft de parfait een paar weken goed in de vriezer. Indien niet dezelfde dag genuttigd, kan de pafrait het beste een half uur van tevoren in de koelkast op temperatuur komen, diepgevroren is de smaak namelijk een stuk minder uitgesproken!

Verdeel de room over twee kommen. Schraap met een lepeltje het merg uit de in de lengte doorgesneden vanillepeul en verdeel ook dit over de twee kommen.
Frambozenparfait: houd 8 mooie frambozen achter ter garnering en pureer de rest in een keukenmachine. Voeg aan één kom met room twee eetlepels suiker en 1 eetlepel honing toe en klop vervolgens als slagroom in een paar minuten stijf tot yoghurtdikte. Schep de frambozenpuree erdoor en meng tot een mooie roze massa.
Honingparfait: voeg in de andere kom 2,5 eetlepel vloeibare honing toe en klop ook dit mengsel met een mixer op.

Schep nu voorzichtig beide parfaits in 4 glazen of coupes en zet deze 3 uur in de vriezer. Garneer voor het serveren met de achtergehouden frambozen.  

Het frambozenijs is doordat er meer vocht in zit wat harder en sorbetachtiger - en daarmee wellicht geen echte parfait - maar dat doet niks af aan de smaak. Het honingijs is echter perfect van substantie en zou niet misstaan op de kaart van een goed restaurant. Je kunt je uiteraard ook tot één soort per keer te beperken, maar ik wilde hier graag beide mogelijkheden laten zien. Heb je zin in fris, maak dan twee maal de frambozenvariant en laat die wat korter in de vriezer staan. Ga je voor zwelgen in Zacht en Romig, maak dan een dubbele portie honingparfait! 

 

Waardeer dit blogbericht:
0
Iers sodabrood
Paprika salade

Gerelateerde post