Courgette-anijscake

Courgette-anijscake

300 gram bloem
150 gram suiker
1 zakje bakpoeder (16 gram)
kwart theelepel zout
175 ml soja- of rijstmelk
75 ml rijst- (of zonnebloem)olie
50 ml Pastis, Ouzo of andere anijsdrank
300 gram courgette
50 gram gestampte muistjes
halve eetlepel soja- of rijstmelk
roze of blauwe muisjes 


Laat me beginnen met iedereen een gelukkig en gezond nieuwjaar toe te wensen! Dat de allergie voor allen meer een uitdaging dan een last mag zijn in het dagelijks leven! Het is alweer drie dagen geleden, de geboorte van 2014. Tijd dus voor een mooi recept, iets met beschuit en muisjes... Zou je zo denken wanneer je de foto ziet. Maar laat je niet misleiden! Het is een heerlijke cake, vol vitamines op de koop toe! Oke, er is natuurlijk niemand die een nieuw jaar echt met geboorte in verband brengt. Maar ik zocht gewoon een bruggetje naar dit recept. Lekker creatief dacht ik zo. De cake kan uiteraard ook in een normale langwerpige vorm worden gebakken. Hij is dan net zo lekker. Maar een grapje op zijn tijd is ook wel leuk. 

Groenten en cake vormen een mooie combinatie, ten minste wanneer het een wat zoetige groentesoort betreft. Het geeft de cake een mooie substantie en behoedt hem voor uitdrogen. De courgette, familie van de komkommer, is neutraal van smaak, bevat weinig calorieën en is zeer rijk aan vitamines en mineralen. Dit laatste geldt ook voor anijszaad, dat echter juist een uitgesproken smaak heeft. Het is bovendien goed is voor de spijsvertering en helpt tegen winderigheid. Ook een aardig weetje. Omdat courgette op zich wat 'flauw' is, vormt anijs hier een mooie oppepper. Binnenin is de cake grappig groen van kleur, door de courgetteschil. Door de garnering met muisjes werd de cake hier in huis al gauw tot Geboortecake gedoopt. Zo kwam ik ook op het idee van de grote ronde beschuitvorm. Omdat het glazuur nogal zoet is, heb ik de cake zelf wat minder zoet gemaakt. Uiteraard kun je ook alle andere zuivelvrije melkvervangers gebruiken, als havermelk.

Rasp de courgette zo fijn mogelijk. Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een springvorm van ca 24 cm doorsnee in met wat olie en bestuif met een laagje bloem. Zeef de bloem in een kom en roer er suiker, bakpoeder en zout door. Meng in een andere kom olie met sojamelk en Pastis. Werk dit in circa drie gelijke delen door het droge bloemmengsel, roer telkens tot het vocht goed is opgenomen en er uiteindelijk een mooi beslag ontstaat. Knijp de courgetterasp goed uit (het vocht kan prima gebruikt worden in soepen of saus), maak de overgebleven klont vruchtvlees 'los' met de vingers en schep de courgettesliertjes gelijkmatig door het beslag. Schenk in de geprepareerde cakevorm en bak 45 minuten in het midden van de oven. Prik ter controle in de cake met een mes of prikker; wanneer die er schoon uitkomt is de cake gaar. Laat zo'n 10 minten in de vorm afkoelen. Maak de cake dan met een prikker voorzichtig los van de rand en keer hem op een rooster. Laat het baksel nu helemaal uitwasemen en afkoelen.
Meng de gestampte muisjes met de sojamelk tot een dikke glazuurpasta en strijk deze (als margarine) uit over de bovenzijde van de cake. Garneer met de muisjes!

 

Waardeer dit blogbericht:
0
Worstenbroodjes
Kindvriendelijke zuurkoolschotel

Gerelateerde post