Kaneelbolletjes met pruimenvulling

Kaneelbolletjes met pruimenvulling

Voor 12 stuks
500 gram bloem, gezeefd
1 zakje gedroogde gist
100 gram rietsuiker
kwart theelepel zout
2 theelepels gemalen kaneel
1,5 eetlepel zonnebloemolie
250 ml soja-, haver- of rijstmelk, lauw
100 gr gedroogde pruimen zonder pit
125 ml soja-, haver- of rijstmelk
rasp van 1 sinaasappel en/of
   halve eetlepel oranjebloesemwater
olie om in te vetten

Hoewel het nog flink nazomert met bijna absurde temperaturen, hangt de herfst toch al in de lucht. Een nieuw seizoen, met andersoortige recepten. Zoals deze week: zachte zoete broodjes met een vleugje kaneel en een vulling van pruimen. Herfstiger kun je het haast niet krijgen! Heerlijk voor lunch, brunch of bij de koffie, zowel warm als koud. Oranjebloesemwater koop je bij de Toko, maar ook bij AH XL is het te vinden.

Doe bloem, gist, suiker, zout, kaneel en olie in een kom en meng door elkaar. Voeg beetje bij beetje de 250 ml ‘melk’ toe tot die helemaal opgenomen is en kneed daarna in zo’n 10 minuten tot een soepel deeg. In de keukenmachine is dit overigens in 2 minuten klaar. Vet een kom licht in met olie, leg de deegbol erin, dek af met een vochtige theedoek en laat circa een uur rijzen. 
Maak nu meteen de vulling. Hak de pruimen in kleine blokjes. Breng met de 125 ml melk en sinaasappelrasp of rozenwater aan de kook en laat met deksel zo’n 2 minuten pruttelen. Negeer het schiften van de vloeistof, voor het eindresultaat maakt het niet uit. Haal van het vuur en laat zonder deksel staan om verder te wellen terwijl het deeg rijst. Roer af en toe even door.

Verdeel het gerezen deeg in 12 gelijke bolletjes (à ca. 74 gram). Het deeg kan nogal plakken, dus houd bloem bij de hand om de handen mee te bestuiven. Verdeel de pruimenvulling op een bordje in 12 hoopjes, van ongeveer een dessertlepel. Rol ieder deegbolletje iets uit (bestuif indien nodig met nog wat extra bloem) tot een cirkel van ca. 12 cm en leg in het midden een hoopje vulling. Trek de rand met de klok mee omhoog, vouw met overlap dicht en leg elk bolletje met de naad naar beneden in een ingevette ovenschaal. Laat nog een kwartier rusten onder de vochtige theedoek.

Verwarm de oven voor op 180°C. Zet de ovenschaal op een rooster in het midden van de oven en bak de broodjes in 25 minuten gaar en goudbruin. Je kunt ze warm eten, of laten afkoelen en met poedersuiker bestuiven.


Foto: Petra Schuster

Waardeer dit blogbericht:
0
Meringue-lollies met framboos
Spaghetti 'Bloody Mary'

Gerelateerde post