Voor 12 stuks:
400-450 gram stevige witvis*
Panko (of ander paneermeel)**
zakje taco kruidenmix (35 gram)
2 limoenen
olie om in te bakken
12 kerstomaatjes
1 bosje koriander
1 eetlepel jalopeno schijfjes
1 pakje mini-wraps (12 stuks)
Zoals beloofd, deze week een lekker hapje voor bij je Salty Dog! Een partysnack voor 12, een voorgerecht voor 4-6, of een hoofdgerecht voor 2 personen. Voor wie geen kant en klare kruidenmix verdraagt: taco-mix kun je ook zelf samenstellen met 4 theelepels milde paprikapoeder, een mespunt chili, 1 theelepel gemalen komijn, 2 theelepels gemalen koriander, 1/4 theelepel cacao en zout naar smaak. Varieer al naar gelang je allergie toelaat en maak in dit geval 35 gram. Je kunt de visstukjes en kerstomatensalsa een paar uur eerder prima voorbereiden, alleen het bakken van de vis en opwarmen van de wraps moet je vlak voor het serveren doen, maar dat gaat erg snel.
* Neem schelvis- of kabeljauwfilet, die zijn meteen ook precies goed van dikte.
** Sinds dit jaar zijn er in de supermarkt geen eivrije beschuiten meer te koop. Erg jammer, omdat ik daar meestal mijn paneermeel van maakte. Natuurlijk kan dit ook met gedroogd oud brood (stop oude boterhammen een minuut of 20-25 in een oven van 100-125 graden, verkruimel in de keukenmachine en bewaar luchtdicht), maar gelukkig zijn er tegenwoordig ook kant-en-klare paneermeelsoorten te koop, vrij van melk en ei: veelal de meest basic/goedkope opties in de winkel. Een lekkere luxere variant is overigens de Japanse Panko. Die gebruik ik ook voor dit gerecht.
Dep de vis droog en snijd in 12 (rechthoekige) stukken. Pers anderhalve limoen uit en doe het sap in een kommetje. Doe de tacokruiden in een ander kommetje. Schud een laag paneermeel in een diep bord. Haal de vis door het limoensap, wentel door de tacokruiden en daarna het paneermeel. Duw goed aan en leg op een bord (in de koelkast) tot gebruik. Maak de salsa ter garnering. Snijd met een scherp mes de kerstmaatjes in dunne plakjes. Hak de blaadjes van de koriander en de schijfjes peper fijn. Pers de laatste limoenhelft uit. Doe alles in een kom en en hussel voorzichtig door elkaar.
Verhit een klein laagje olie in een (anti-aanbak)koekenpan. Bak de vis in twee porties, ca anderhalve minuut per kant op redelijk hoog vuur is voldoende. Verwarm de wraps in de magnetron als aangegeven op de verpakking. Leg op elke warme miniwrap een stukje gebakken vis en garneer met de salsa. Houd servetjes bij de hand!