Sprits

Sprits

220 gram geharde margarine*
   op kamertemperatuur
100 gram poedersuiker
1 zakje vanillesuiker
snufje zout
250 gram bloem**
50 gram maizena
4-5 eetlepels waterLekker, deze ouderwetse brosse koekjes! En helemaal niet moeilijk, als je niet te perfectionistisch bent ingesteld. Want mijn exemplaren zien er dan misschien niet uit of ze van de lopende band in de fabriek zijn gerold, maar laten we wel zijn, dat zijn ze natuurlijk ook niet. Ik heb gewoon te weinig ervaring met de spuitzak/slagroomspuit en ik ben er niet echt handig mee. Het blijft een techniek op zich. Eerlijk gezegd ben ik dan ook best trots op het eindproduct. En lekker zijn ze sowieso.

*Wajang of AH planten zijn prima en smakelijke margarines om bij het bakken roomboter te vervangen. Beide bevatten sojalectithine, maar kunnen in de meeste gevallen ook gewoon bij soja-allergie gebruikt worden. Je leest er hier meer over (onder het kopje 'margarine').

**Je kunt varieren met diverse soorten bloem. Ik gebruikte voor dit recept een mengsel van 150 gram maisbloem en 100 gram tarwebloem. 100% tarwe, glutenvrije mix of bijvoorbeeld speltbloem kunnen ook.

Extra mooi en lekker worden de spritsen wanneer je ze na het afkoelen deels in gesmolten chocolade doopt: je hebt dan zogenaamde Chocospritsen! Laat goed drogen op een rooster.
Ik durfde hier de extra calorieën even niet aan :)

Zorg in ieder geval dat de margarine op kamertemperatuur is, eventueel mbv de magnetron (niet smelten!).
Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng met een elektrische mixer op de hoogste stand margarine met suiker. Voeg zout, bloem en maizena toe en klop verder tot alles goed gemengd is. Meng tot slot het water erdoor. Het deeg moet dik, maar zacht zijn. Het is genoeg voor twee bakplaten.
Beleg een bakplaat met bakpapier. Doe het deeg over in een spuitzak of slagroomspuit met kartelmond en spuit golfjes/s-jes. Cirkels kan ook, of wellicht zelfs hartjes, maar dat is misschien meer iets voor gevorderden. Bak de spritsen in het midden van de oven ongeveer 15 minuten. Dat is een richtlijn. De spritsen moeten niet bruin worden, alleen heel licht kleuren (zie foto). Dit kan afhankelijk van de grootte en dikte langer of korter duren. Kijk daarom na 12 minuten af en toe in de oven.
Leg ondertussen een tweede vel bakpapier op het aanrecht en spuit daarop de rest van het deeg tot koekjes.
Haal het eerste blik uit de oven en hevel bakpapier met gloeiende koeken over op het aanrecht om af te koelen. Trek het vel met de tweede lading spritsen op het blik en bak af in de oven. Laat helemaal afkoelen, de koekjes krijgen dan pas stevigheid.

 

 

Waardeer dit blogbericht:
0
Voorjaarspasta
Risottotaart met kruiden

Gerelateerde post