Polenta-pompoenbrood

Polenta-pompoenbrood

375 ml polenta (maisgries)
125 ml volkoren meel
1 theelepel baksoda
kwart theelepel zout
1 theelepel kaneel
300 ml plantaardige melk
50 ml zonnebloemolie
80 ml ahornsiroop
1 theelepel azijn 
250 ml pompoenpuree*


Het is, als ik zo eens naar buiten kijk, prima weer voor het eerste pompoenrecept van dit jaar. Daarom wat lekkers voor de lunch, op basis van mais (en een beetje tarwe). Deze kruising tussen brood en cake is snel gemaakt, als je de pompoenpuree eenmaal klaar hebt. Met 250 ml geprakte banaan - in plaats van de pompoen - lukt het ook prima, die twee zijn veelal uitwisselbaar, maar dan is de prachtige goudgele kleur iets minder intens.

Werkwijze pompoenpuree:
v
erwarm de oven voor op 175°C. Was en halveer de pompoen. Schep en schraap met een lepel de draden en pitten eruit. Leg de helften met het snijvlak naar beneden op een bakplaat met bakpapier en bak de pompoen 40 - 50 minuten in het midden van de oven, tot de helften zacht aanvoelen. Laat afkoelen. Verwijder de schil en pureer het vruchtvlees met een vork of staafmixer. Vang eventueel losgekomen vocht op en roer dit door de puree. Het moet enigszins smeuïg zijn, voeg eventueel een eetlepel water toe. Van 1 pompoen houd je zeker de helft aan gewicht over.

Voor het brood:
Verwarm de oven voor op 200°C en vet een brownievorm of ovenschaal (ca. 26 bij 18 cm) licht in met olie. Meet polenta en volkorenmeel af in een maatbeker en doe in een beslagkom. Roer er baksoda, zout en kaneel door. Giet melk, olie, ahornsiroop en azijn erbij en roer goed door elkaar. Meet tot slot 250 ml pompoenpuree af in de maatbeker en meng dat er door, tot een mooi glad beslag. Schenk in de ovenschaal en bak in een half uurtje gaar en bruin in het midden van de oven. 
Laat iets afkoelen. Zowel warm, lauw als koud erg lekker!

Foto: Petra Schuster

 

Waardeer dit blogbericht:
0
'Sachertorte'
Zachte witte bolletjes

Gerelateerde post