Oosterse cakejes

Oosterse cakejes

300 gram zelfrijzend bakmeel
200 gram griesmeel
rasp van 1 sinaasappel
snufje zout
100 ml soja- of rijstmelk
200 ml olijfolie
150 gram honing
150 gram rietsuiker
sap van 1 citroen (ca 50 ml)
2 eetlepels oranjebloesemwater

Oranjebloesemwater heeft een zeer typerende geur, die mij altijd meteen aan oosterse winkels doet denken. Het komt oorspronkelijk uit Marokko (in Nederland koop je het veelal in de Turkse of Marokkaanse winkel en soms in de toko) en wordt gedestilleerd uit de blaadjes van sinaasappelbloesem. Het combineert goed met sinaasappel en watermeloen, maar ook met rijst en stoofschotels. Waarbij je wel uit moet kijken dat het niet gaat overheersen. In deze cakejes geeft het water zijn typische smaak aan het glazuur. Of nou ja, ze heten cakejes, maar in feite heeft de substantie meer weg van een brossige koek.

Hoe dan ook erg lekker. En voordeel is dat er geen ei en boter aan te pas komen, omdat de (oorsponkelijk Turkse) receptuur gebaseerd is op olijfolie. 

Verwarm de oven voor op 200 graden. Zeef boven een kom het bakmeel. Voeg zout, griesmeel en de sinaasappelrasp toe. Plens de sojamelk en olijfolie erbij en begin met de hand te roeren tot het 'pakt'. Kneed het geheel dan tot een soepel deeg. Bedek een bakplaat met bakpapier. Verdeel het deeg in 15 bolletjes* (à ca 54 gram), druk deze wat plat en leg ze op de bakplaat. Bak de cakejes in 20-25 minuten gaar. Maak ondertussen de siroop. Doe honing, suiker en citroensap in een pannetje en laat de suiker al roerend langzaam smelten. Wanneer het geheel vloeibaar is, kun je het aan de kook laten komen en daarna zeer zachtjes, tot de cakejes klaar zijn, laten pruttelen. Roer vlak voor het eind het oranjebloesemwater erdoor. 
Plaats de cakejes direct uit de oven op een groot bord of in een grote ovenschaal. Schenk de gloeindhete siroop erover en neem nu rustig de tijd om de cakejes met een lepel te blijven bedruipen zolang het glazuur vloeibaar is. Schenk daarbij vooral ook in alle eventuele barsten een kiertjes die tijdens het bakken in het deeg zijn ontstaan! Laat de cakejes tot slot goed afkoelen. Om je vingers bij af te likken! Gelukkig maar, want ze zijn wat plakkerig...

*Dit recept verscheen eerder in maart 2014. Later heb ik voor een buikdansfeest een kleine variant gemaakt, zoals op de foto te zien is. Was een groot succes! Doe deze nadat ze zijn afgekoeld over in bonbon-cupjes. Zo is meteen het vieze-vingers-probleem opgelost!

Waardeer dit blogbericht:
0
Zalm-aspergetaartje
Salade van geblancheerde groenten in bladerdeeg

Gerelateerde post