Decemberkoek met appel

Decemberkoek met appel

125 gram rozijnen
125 ml rum (of water)
500 gram bloem
200 gram donkere basterdsuiker
1 zakje bakpoeder (16 gram)
mespuntje peper
1,5 eetlepel koekkruiden
have eetlepel zout
100 gram vloeibare honing
4 dl water
3 friszure appels

Een klassieker die vele varanties kent en die lekkerder is dan je zou verwachten: oudhollandse kruidkoek. Leuk om te maken nu de Sint weer in het land is. Mijn favoriete recept leerde ik van een vriendin: met rozijn en appel, die de koek lekker smeuig maken. De koek wordt langzaam gebakken, op niet al te hoge temperatuur. Hou er rekening mee dat het wellen van de rozijnen (overigens niet per se nodig) een paar uur duurt. Je kunt dit ook de avond van tevoren al doen. Koekkruiden, niet weg te denken in december, kun je eventueel zelf maken door 30 gram kaneel, 10 gram nootmuskaat, 10 gram gemalen kruidnagel, 5 gram gemalen korianderzaad en een snufje  witte peper en gemberpoeder te mengen, of hiermee naar smaak en dieet te varieren.

Doe de rozijnen in een kommetje met de rum en laat een paar uur staan. Wanneer ze geweld zijn, laat ze dan in een zeef uitlekken. Verwarm de oven voor op 150 graden. Meng in een beslagkom bloem met basterdsuiker, bakpoeder, peper, koekkruiden, en zout met een pollepel. Voeg tot slot de honing toe en roer er dan het water beetje voor beetje door tot het helemaal is opgenomen. Vet een springvorm (ca 26 cm doorsnee) in met olie en bestuif met wat bloem.  Schep de rozijnen door het beslag en schenk het in de vorm. Snijd de appels in kwarten en verwijder schil en klokhuis. Snijd elk partje in de lengte in plakken, maar laat tenminste een kant intact, de plakjes in 'vorm' vast blijven zitten. Verdeel de appelparten over het mengsel met de bolle kant naar boven en bak de koek in het midden van de oven in zo'n anderhalf uur gaar.

Foto: Janeczka Milton

Waardeer dit blogbericht:
0
Warme perendrank
Knakworst in bladerdeegspiraal

Gerelateerde post