300 gram bloem
1,5 theelepel baksoda
3/4 theelepel nootmuskaat
3/4 theelepel zout
300 ml soja- of rijstmelk
1,5 theelepel appelciderazijn
2,5 eetlepel maizena
100 ml rijstolie
200 gram suiker
2,5 theelepel vanille-extract
potje (frambozen)jam
De cakejes in dit recept hebben een jamvulling en krijgen een soort donut-achtige strucuur wanneer ze minstens 24 uur koud hebben gestaan. Maar eerlijk is eerlijk, een groot deel van de cakes haalt dat helemaal niet, ze zijn zo uit de oven namelijk ook erg lekker.
*In plaats van het in ons land minder goed verkrijgbare en zeer kostbare vanille-extract kun je het merg uit 1 stokje schrapen. Je kunt het ook zelf maken, maar het duurt even voor hij klaar is, dus voor eventueel latere baksels! Verder kun je de rijstolie vervangen door een andere neutrale olie, als zonnebloem. En ik heb eens, toen mijn maizena op bleek, ter vervanging custardpoeder gebruikt en ook dat werkte prima. Of neem aardappelzetmeel of kikkererwtenmeel. Eigenlijk kan er erg weinig mis gaan.
Op de een of andere manier zijn er twee verschillende maten papieren cakevormpjes in de winkels te koop: van 10 respectievelijk 12 cm doorsnee in opengevouwen staat. Ik gebruik voor dit recept het liefst de grotere, waarvan er dan 10 cakejes uit het beslag gaan, maar met de kleinere kan het uiteraard ook en krijg je mischien wel 14 of 15 stuks.
Verwarm de oven voor op 175 graden. Zet papieren vormpjes in de holtes van een muffinblik. Zeef de bloem in een kom met baksoda, nootmuskaat en zout. Meng in een maatbeker de sojamelk met azijn en maizena goed met een vork door elkaar en roer dit door de bloem. Voeg dan olie, suiker en vanille toe en roer het geheel tot een beslag. Vaak heb zie ik nog wat klontjes van de maizena, maar dat is geen probleem voor/in het eindproduct. Vul de vormpjes voor tweederde met het beslag. Schep een flinke dessertlepel frambozenjam in het midden bovenop de 10 cakejes, of een flinke theelepel als je de kleinere maakt. Bak ze in de voorverwarmde oven in 20 - 25 minuten gaar en laat ze afkoelen op een rooster. Laat de cakejes voor het donut-effect nog een dagje in de koelkast staan. Of eet ze gewoon lekker op!
N.B. Dit recept verscheen eerder in maart 2013.