Havermoutbroodjes

Havermoutbroodjes

12 stuks:
350 gram volkorenmeel
150 gram snelkokende havermout
50 gram zwarte quinoa
1 zakje gist
halve theelepel zout
1 eetlepel donkerbruine basterdsuiker
3 dl lauwwarm water
2 eetlepels zonnebloemolie
2 eetlepels havermout ter garnering


Op de valreep van 2014 nog maar eens een broodrecept. Altijd leuk om te maken en bovendien lekker voor oud- of nieuwjaarsdag, niet in het minst om de heerlijke geur in huis tijdens het bakken. In deze havermoutbroodjes heb ik zwarte quinoa verwerkt, te koop in de meeste supermarkten (in het gezondheidsschap). Niet alleen voor de bite en smaak, maar ook omdat de donkere korreltjes mooi afsteken tegen het lichte deeg. In tegenstelling tot de reguliere quinoa, hoeft van de zwarte variant geen bitter laagje afgespoeld te worden. Daardoor heeft toevoeging geen invloed op de vochtigheid van het deeg. Rest mij nog een ieder een prachtig nieuw jaar te wensen. Zelf zit ik boordevol (kook)inspiratie voor 2015, dus graag tot volgende week!

Roer meel, havermout, zout, suiker en gist door elkaar. Voeg water en olie toe en kneed op een werkblad in 10 minuten tot een mooi stevig deeg, dat niet meer plakt (of gebruik de keukenmachine enkele minuten). Doe de deegbol in en kom en zet deze, afgedekt met plastic folie, zeker een uur op een rustige plek. Gigantisch rijzen zal het niet, het deeg blijft redelijk compact, maar dat geeft niet voor het eindresultaat.
Beleg een bakplaat met bakpapier. Kneed het deeg even door en vorm 12 eivormige broodjes (à ca 75 gram). Laat onder een vochtige theedoek nog zeker 45 minuten narijzen. Verwarm de oven voor op 200 graden en kerf met een scherp mes twee strepen bovenin de broodjes. Bestrijk met wat water en besprenkel met havermout. Bak in zo'n 20 minuten gaar in het midden van de voorverwarmde oven. 

Waardeer dit blogbericht:
0
Schwarzwälder Kirsch Torte
Zuivelvrije gecondenseerde melk

Gerelateerde post