Pompoen pancakes

Pompoen pancakes

ca 15 stuks:
275 gram bloem, gezeefd
1 theelepel bakpoeder
1 theelepel natriumbicarbonaat
halve theelepel zout
2 theelepels kaneel
1 theelepel gemberpoeder
halve theelepel gemalen kruidnagel
450 ml soja- of rijstmelk
1 theelepel (appelcider)azijn
450 gram pompoenpuree
30 gram bruine suiker
evt 1 eetlepel vanille-extract

Het laatste pompoenrecept van dit jaar: pannenkoekjes. Substantie en formaat lijken erg op die van Amerikaanse pancakes, vandaar de Engelse benaming hierboven. Ik heb altijd moeite gehad om basispannenkoeken te bakken zonder ei. Ze worden niet goed gaar, ze plakken aan de bodem, worden droog of juist niet gaar, ze breken doormidden, of geven andere misère. Ik blijf uiteraard oefenen (eerlijk gezegd schuif ik het vaker op mijn man af, die het beter afgaat). Maar deze lukten me meteen goed! Het is echt een geduldwerkje omdat ze vrij dik zijn en wat meer garingstijd behoeven, maar je kunt ze goed van tevoren, op een rustig moment van de dag, bakken en wellicht twee of zelfs drie pannen tegelijk gebruiken.

 Meng de eerste zeven ingrediënten uit de opsomming – van bloem t/m kruidnagel – in een beslagkom. Mix in een andere kom melk, pompoenpuree, suiker, vanille en olie goed door elkaar. Giet dan al roerend door het bloemmengsel en mix tot een mooi beslag. Laat ten minste een half uurtje staan. 
Verhit een anti-aanbakkoekenpan op driekwart vuursterkte. Vet alleen de eerste keer de pan een beetje in met wat olie. Daarna is dat niet meer nodig. Schep per pannenkoek een jus-/sauslepel beslag in de pan; het loopt vanzelf uit tot de juist dikte. Wacht tot er geen nieuwe belletjes of gaatjes meer verschijnen, draai hem dan om en laat gaar worden. Draai het vuur terug tot half vermogen als de pan te heet wordt – de eerste pannenkoek is altijd even uitproberen. Lekker met ahornsiroop, stroop of poedersuiker!


Foto:b Janeczka Milton

Waardeer dit blogbericht:
0
Speculaastaart met kruidige sinaasappel
Amuse trio

Gerelateerde post