Havermoutpap uit de oven

Havermoutpap uit de oven

Voor 12 stuks:
200 gram (diepvries)mango
3 koppen* havermout
2 eetlepels kikkererwtenmeel
1 theelepel baksoda
snuf zout
evt. 1 theelepel kaneel
50 ml ahornsiroop
evt. 1 theelepel vanillextract
1 theelepel (appelcider)azijn
225 ml plantaardige melk
ca 3 flinke bananen

Wie van havermout(pap) houdt, maar niet altijd tijd of de gelegenheid heeft om die op het eetmoment zelf te bereiden, zou eens deze in de oven gebakken variant moeten proberen. Ontzettend lekker en, eenmaal gemaakt, heel gemakkelijk voor het grijpen bij het ontbijt of voor mee in de lunchtrommel. Ik heb ze een tijdje als tussendoortje 's middags bij de koffie gegeten, maar dat bleek op de lange duur niet houdbaar: twee van deze 'muffins' staan alleen al wat de havermout betreft gelijk aan een gemiddeld bordje pap, en dus een hele maaltijd. Daarom gebruik ik ze nu ter afwisseling van de gewone brood- of yoghurt-met vruchten-en-granen-maaltijden. Laat je overigens niet misleiden door de muffinvorm: het blijft qua substantie een soort met schone handen eetbare pap, 

in die zin dat de substantie kleffer is  dan een cakeje. De eerste dag is de bovenkant lekker knapperig, maar ook daarna is het eten bepaald geen straf.

* Vul voor 1 kop een maatbeker tot 250 ml.

Laat de mango alvast iets ontdooien. Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een muffinblik met 12 holtes licht in met wat olie. Doe havermout, kikkererwtenmeel, baksoda. zout en kaneel in een kom. Schenk er dan siroop, vanille en azijn bij en schep even om. Meng er vervolgens in één keer de melk door. Prak de bananen zeer fijn tot je 1 kop hebt, en roer die door de havermoutmassa, tot een dikke, vochtige brei. Snijd de grotere mangostukken eventueel wat kleiner en schep erdoor. Verdeel het mengsel over de 12 muffinholtes en bak 25 minuten in het midden van de oven.  Peuter de porties pap met een theelepeltje uit het muffinblik en laat ze afkoelen op een rooster.

Variaties:
Hier in huis eten we ze ook graag met pompoenpuree. Neem hiervoor een kop pompoenpuree in plaats van banaan, en blokjes verse appel in plaats van mango. Je kunt er dan  een of twee theelepels extra koekkruiden bijdoen. In plaats van appel kun je bijvoorbeeld ook peer nemen.

Waardeer dit blogbericht:
4
Kimchi
Auberginestrudel

Gerelateerde post