Koken met Yvonne

Polentafrites

Polentafrites

Voor 3 personen: 
olijfolie om in te vetten
1 liter (niet te zoute!)
groentebouillon
250 gram polenta
Deze week werd mijn man benaderd door een ex-collega, die zich herinnerde dat onze zoon voedselallergie heeft. Inmiddels had ze zelf ook een kind en zojuist was bekend geworden dat hij allergisch is. Naast melk onder andere voor aardappel. Dat zette mij wel even aan het denken. Een kind dat twee vanzelfsprekende lekkernijen, chips en frieten, niet mag... Dat is echt pech! Gelukkig zijn er in de supermarkt tegenwoordig varianten te koop als groente- en natuurlijk Mexicaanse maistortillachips. Maar frietjes, daar is niet zo gauw vervanging voor. Voor al diegenen die geen aardappel verdragen (en voor degenen die gewoon eens iets anders willen) heb ik wat research gedaan en ben aan het experimenteren geslagen, voor een smakelijk alternatief.

In een restaurant kregen we ooit polentafrites, op basis van mais. Lekker, en bij nadere inspectie niet erg moeilijk te bereiden. Polenta ofwel grove maisgries, is onder meer te koop bij sommige supermarkten - meestal bij de exotische producten -, de natuurvoedingszaak en Turkse en Italiaanse winkels. In Italie wordt de hartige pap gegeten met (parmezaanse) kaas erdoor, maar dat is niet noodzakelijk. De pap wordt vaak geserveerd met gebakken champignons of worstjes. Maar je kunt hem (na afkoeling) ook heel makkelijk in stukjes snijden en bakken of frituren. Ik heb bij dit recept voor de oven gekozen, maar in de koekenpan, of in de frituurpan (ca 5 minuten in olie van 180 graden) laat de polenta zich ook heel makkelijk bakken. 

NB. De pap leent zich ook prima als vervanging voor aardappelpuree in ovenschotels!

Vet een ovenschaal van ongeveer 20 bij 30 cm in met olijfolie. Breng de bouillon aan de kook en draai het vuur zachter. Strooi de polenta, onder voortdurend roeren met een garde, langzaam in de kokende vloeistof. Dit om klontjes te voorkomen. Laat nu zachtjes enkele minuten doorkoken, terwijl je steeds met een houten spatel over de bodem blijft roeren, tot een dikke pap is ontstaan. Giet de pap in de ovenschaal en verdeel gelijkmatig over de bodem. Laat afkoelen. Bedek met een vel (ingevet) aluminiumfolie en laat een paar uur in de koelkast opstijven. 
Verwarm de oven voor op 200 graden. Keer de schotel om op een snijplank en snijd van de polenta-plak frieten van 1 cm breed. Leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de polentafrites lichtjes met olie en bak ze ca 30 minuten bovenin de oven. Keer na 20 minuten en zet de laatste 10 minuten de grill aan, zodat ze mooi goudbruin worden. 

 

Waardeer dit blogbericht:
1
Kindvriendelijke zuurkoolschotel
Dim sum met gehakt

Gerelateerde post