Gedroogde appelringen

Gedroogde appelringen

6 à 8 appels
(evenveel satéprikkers)


Langzamerhand begin ik weer uit te kijken naar het nieuwe appelseizoen, al is september nog ver weg. Ondertussen is het maar behelpen in de supermarkt. De ene keer is een appel heerlijk - knapperig en sappig - maar koop je dezelfde soort een paar dagen later, dan hap je geheid in een sponzig geval. Aan het schilletje is meestal niet af te zien wat voor vlees je in de kuip hebt, de vruchten liggen je stuk voor stuk blozend toe te glimmen. Zelfs de truc om aan het gewicht te voelen (hoe zwaarder hoe sappiger) werkt niet altijd. En zo kwam ik vanmorgen thuis met anderhalve kilo Hollandse Junami's in een zak. Vol verwachting zette ik mijn tanden in een mooi rood exemplaar, en meteen was daar de koude douche: melig! Met een hoofdletter! En dus niet eetbaar.

Tja, daar zit ik dan met met nog 9 appelen, die al veel te lang in een of andere koelcel hebben gelegen na de pluk. Ik geef er wel eens eentje aan de vogels in mijn tuin, maar zóveel krijgen zij ook niet weggewerkt en bovendien is het weer momenteel veel te zacht om ze bij te voederen. Appelmoes, daar heb ik niks mee en om weer een taart bakken, dat kan ik mijn lijf niet aandoen (al zouden de mannen hier er geen 'nee' tegen zeggen). Dit vraagt dus om een andere aanpak. En ik herinner me hoe mijn oma vroeger stukjes appel droogde. Als ik het goed heb hingen ze 's winters in een theedoek-zak bij de kachel en ik vond het altijd heerlijk wanneer ik zo'n taai-zoet-zuur stukje te kauwen kreeg. Een kachel heb ik niet, maar mijn oven doet het natuurlijk net zo goed. En inderdaad: 5 uur later heb ik een berg heerlijke, niet te versmaden appelringen. Puur natuur en zonder toevoegingen. Lekker! Wat mij betreft zelfs veel lekkerder dan gummibeertjes en aanverwante artikelen.

Dus, voor iedereen die met een overschot aan (niet zo lekkere, oude) appels zit: Verwarm de oven voor op 50 graden. Was de appels, verwijder met een appelboor het klokhuis en snijd ze overdwars in dunne ringen (met het gat in het midden dus). Neem per appel een satéprikker, hang de ringen daaraan op en plaats op het ovenrooster, zodat de ringen er los van elkaar doorheen zakken. Het is handig om het rooster door iemand vast te laten houden (of leg het boven de gootsteen).  Plaats het rooster nu midden in de oven en laat zo'n 5 uur zachtjes drogen. Doe af en toe even de deur open, zodat het vocht eruit kan, verder heb je er geen omkijken naar. Je kunt de appels ook voor het drogen bestuiven met kaneel, maar ik vind ze zo eigenlijk al lekker genoeg.

N.B. Voor diegenen met een appelallergie:  Ik heb geen idee hoe het met de allergische reacties zit. De appels zijn niet ernstig verhit, dus ik vermoed dat de eiwitten die zo'n reactie veroorzaken nog gewoon intact zijn. Wellicht is dan de Santana een optie, maar die is er pas weer in het najaar.

 

Waardeer dit blogbericht:
0
Snelle Italiaanse 'stoofschotel' met quinoa
Choco-bananenbroodjes

Gerelateerde post