Pompoen-sinaasappelbroodjes

Pompoen-sinaasappelbroodjes

325 gram bloem
1 theelepel zout
40 gram donkere basterdsuiker
1 zakje gist (7 gram)
30 gram margarine
140 ml handwarm water
150 gram geraspte  rauwe (fles)pompoen
potje sinaasappelmarmelade
De kou heeft nu toch wel zijn intrede gedaan, met temperaturen overdag van onder de 10 graden. Tijd om wat lekkers te bakken. Deze keer nog maar eens een pompoenrecept: zoete broodjes met een vleug sinaasappel. Lekker voor de lunch of bij de koffie. Let er bij het kopen op, dat de pompoen geen zachte plekken heeft. Tussen de 12 en 15 graden kun je hem wel 2 maanden bewaren, op kamertemperatuur enkele weken. Een aangesneden pompoen houd je, goed afdekt met plasticfolie, enkele dagen goed in de koelkast. Maak er dus snel soep, brood, taart, een pastaschotel of een smoothie (recept volgt binnenkort) van. Je kunt ook pompoenstukjes kort blancheren en dan invriezen. 

Kneed een deeg van bloem, zout, basterdsuiker, gist, margarine en water. Met de hand duurt dat zo’n 10 minuten, met de keukenmachine ongeveer 2. Laat afgedekt met een theedoek in een kom zeker een uur staan, tot het deeg mooi is gerezen.
Verdeel de geraspte pompoen alvast in 9 gelijke porties op een bord. Sla de lucht uit het gerezen deeg, kneed even kort door en verdeel in 9 gelijke stukken. Vorm van elk een balletje, druk dat plat en rol uit tot een ovaal lapje van circa 15 bij 12 cm. Besmeer elk deeglapje met een dessertlepel sinaasappelmarmelade en verdeel de pompoenrasp hierover. Sla de langere zijkanten een centimeter naar binnen en rol dan vanaf een korte zijde op tot een mooi broodrolletje. Laat onder een theedoek op een bakplaat met bakpapier nog een half uur rusten, met de naad naar onderen. Maak je geen zorgen als er wat van de jam uitloopt.
Verwarm de oven voor op 190°C. Meng een eetlepel water met een eetlepel sinaasappelmarmelade en bestrijk de gerezen broodjes hiermee. Bak in het midden van de oven in 20 - 25 minuten gaar en bruin.

Waardeer dit blogbericht:
0
Maaltijdsoep met rode splitlinzen
Griezelig groene cakejes

Gerelateerde post